• Koen Laureij
  • Koen Laureij

Afzetting en ontruimingen na plofkraak in Amerongen

AMERONGEN Onbekenden hebben donderdagochtend rond 04.15 uur een plofkraak gepleegd op een geldautomaat aan de Koningin Wilhelminaweg in Amerongen. De gevel van het pand raakte zwaar beschadigd en ook ruiten van een woning zijn gesneuveld.

Toen de agenten arriveerden, zagen ze dat de ontploffing veel schade had aangericht en de daders er al vandoor waren, maar zonder buit. ,,Een aantal woningen boven de automaat is ontruimd en bewoners zijn elders ondergebracht'', meldt de politie. De Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het eerste onderzoek afgerond. De brandweer komt nu assisteren bij het openen van de kluis. De EOD weet niet zeker of hier explosieven in of op bevestigd zijn en houdt daarom de afsluiting van de N225 in stand. De EOD vertelt dat bij plofkraken vaak meerdere explosieven worden gebruikt. Als bij de ontsteking niet alle explosieven afgaan kan het explosief door de straat worden geslingerd. Een ander scenario is dat het explosief beschadigd raakt, maar zelfs in poedervorm kan het explosief voor gevaar zorgen. Er wordt daarom geen risico genomen.

GETUIGE Een getuige vertelt hoe zij vier personen aan het werk zag na de knal. Die zouden daarna met een Volkswagen Golf zijn gevlucht.

De recherche doet onderzoek en roept getuigen en mensen die weten wie er achter deze plofkraak zitten op, zich te melden via de Opsporingstiplijn 0800-6070 of anoniem 0800-7000.