• Monique Jose Timmermans

Aftellen voor 'dorpsfestijn' Heuvelrugloop

MAARN De Heuvelrugloop is een waar dorpsfestijn. Veel inwoners zijn betrokken bij de organisatie en velen lopen mee. Daarnaast vinden meer en meer enthousiaste lopers uit het hele land de weg naar Maarn. ,,De inschrijvingen komen binnen en we verwachten op zaterdag 17 juni weer met het maximale aantal van 1000 lopers aan de start te staan", aldus voorzitter Kees Sijssens, voorzitter van het bestuur.

Monique José Timmermans

De verplaatsing van de start en finish richting het winkelgedeelte van de Raadhuislaan heeft vorig jaar goed uitgepakt. ,,Het creëert meer ruimte voor het publiek dat familie en bekenden komt aanmoedigen. Dit jaar wordt de opstelling weer zo."

TRAINEN Jonge lopers kunnen deze laatste weken voor de daadwerkelijke loop deelnemen aan looptrainingen. ,,De leerlingen van de basisscholen zijn twee keer door Aart Stigter getraind en de jeugdige leden van de tennis-, hockey- en voetbalverenigingen zijn uitgenodigd voor drie avondtrainingen op donderdag." De organisatie hoopt op veel jonge deelnemers. In de artikelen over de Heuvelrugloop wordt ieder jaar een ander aspect van de organisatie belicht. Dit keer de veiligheid. Harm Stoel is hiervoor verantwoordelijk in het bestuur. ,,Ik heb dat drie jaar geleden met veel plezier opgepakt. Als je in alle rust tijdens de voorbereidingen spreekt over situaties die zich kunnen voordoen, kun je veel leed voorkomen. Mocht er toch iets gebeuren, dan doe je op dat hectische moment het juiste", spreekt de voormalig brandweercommandant in Maarn/Maarsbergen uit ervaring.

INFORMEREN Waar moet Harm Stoel allemaal aan denken? Allereerst het afzetten van de wegen. ,,Dit moet bij de gemeente worden aangevraagd, maar ook de busmaatschappij en hulpdiensten moeten weten dat onder andere de Tuindorpweg voor verkeer is afgesloten." Bovendien worden de bewoners aan het parcours gevraagd om hun auto niet op de openbare weg te parkeren. ,,Dan is er maximaal ruimte voor de lopers en publiek, geparkeerde auto's kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen."

Daarnaast heeft Stoel de locaties waar vrijwilligers staan en andere belangrijke punten, zoals EHBO-posten, aangeduid met de coördinaten volgens het systeem van de meldkamer. ,,Alle vrijwilligers hebben hun coördinaten en het centrale alarmnummer bij de hand. In geval van calamiteiten is duidelijk waar hulp naar toe moet."

Hulp staat klaar, in ernstige gevallen via 112, maar iemand die wegens een verstuikte enkel niet verder kan lopen moet ook opgehaald worden uit het bos. ,,Zaterdag overdag krijgt iedereen een instructie en daarbij is ook de wijkagent aanwezig." Dat het systeem werkt is twee jaar geleden bewezen toen een van de lopers onwel werd.

ONWEER Het meest lastig is onweer. ,,De hele dag houd ik contact met de weercentrale. Dit is echt een van de moeilijkste punten. Kun je bij dreiging nog schuiven met de start naar een later tijdstip, maximaal 10 km lopen of moet je echt afgelasten? Gelukkig is dit laatste nooit voorgekomen", verzucht Stoel.

Kees Sijssens besluit: ,,Meedoen als loper of vrijwilliger - er zijn er 80 op de dag nodig - kijk dan op de nieuwe website www.heuvelrugloop.nl en geef je op."