• Juf Joyce in 'haar' school CBS De Wijngaard.  

    Corina Blommendaal

Afscheid juf Joyce na veertig jaar onderwijs

DOORN Vanuit Suriname kwam ze bijna vijftig jaar geleden naar Nederland, omdat haar ouders vonden dat hier meer kansen waren voor de toekomst van hun kinderen. Toen wist Joyce Oost-Lautoe al dat ze juf wilde worden. Ze werkte vanaf 1989 bij CBS De Wijngaard. Voor de zomervakantie was ze eigenlijk voor het laatst, maar op donderdag 27 september neemt ze officieel afscheid.

Corina Blommendaal

Haar vader was militair en na een studie aan de Utrechtse Kromhoutkazerne zwaaide hij af als sergeant-majoor. Joyce woonde met haar ouderlijk gezin twee jaar in het Utrechtse Overvecht en daarna kochten haar ouders een huis in Nieuwegein. Ze startte op de mavo, deed daarna havo en toen de Pabo. ,,Ik kwam in 1978 van school, in die tijd was er heel weinig werk in het onderwijs", vertelt ze. ,,Maar het grappige is dat ik altijd gewerkt heb, vooral als invaller. Eerst in Utrecht en Nieuwegein en uiteindelijk ben ik in maart 1979 met mijn eerste vaste aanstelling in Utrecht begonnen."

BEREIKEN Joyce Oost is een levend voorbeeld van een juf in hart en nieren. ,,Je probeert ieder kind te bereiken en onderwijs aan te bieden wat bij dat kind past. Ik vond het altijd een uitdaging om te onderzoeken waarom een kind iets niet wilde of kon. En de omgang met kinderen vind ik geweldig. Ik vond het heerlijk om samen met collega's activiteiten voor en met ze te organiseren naast het gewone werk. Zoals op kamp gaan, vieringen, feestjes organiseren. Ik vond het leuk om dat soort dingen te doen binnen een team waarmee ik kon lezen en schrijven."

DE WIJNGAARD Nadat ze trouwde, ging ze met haar man in Doorn wonen. ,,Na een paar jaar kon ik als invalkracht en later als vaste leerkracht op De Wijngaard komen werken. Ik vond het heerlijk om op mijn fiets naar mijn werk te kunnen en in de buurt te zijn als er iets met de kinderen was."

Want inmiddels had ze twee dochters waarvan de oudste in 1986 naar De Wijngaard ging. Juf Joyce heeft op de groepen drie tot en met acht gewerkt en zelfs wel eens ingevallen bij de kleuters. ,,Het is werk dat ik altijd leuk heb gevonden, er zijn elke dag nieuwe dingen. En je kunt elke dag opnieuw beginnen." Intussen komt er een jongetje binnenstormen dat duidelijk blij is juf Joyce te zien, ze krijgt een dikke knuffel.

MEER HANDEN Op de vraag wat ze belangrijk vindt in het onderwijs, antwoordt ze dat meer handen in de klas heel nodig zijn. Om alle taken die gevraagd worden in te kunnen vullen. ,,Er wordt natuurlijk steeds meer gevraagd van leerkrachten, het is pittig om te voldoen aan alle eisen die van bovenaf opgelegd worden. Zelf vind ik het fijn dat ik kon stoppen op het moment dat ik mijn werk nog steeds erg leuk vond. Het is goed zo."

Op donderdag 27 september is er 16.15 tot 17.00 uur een afscheidsreceptie voor alle ouders, (oud) leerlingen en collega's op De Wijngaard.