• Lex van Lieshout

Aantal verdachte tekenbeten op Heuvelrug verdrievoudigd

HEUVELRUG In een kwart eeuw is het aantal besmette tekenbeten op de Utrechtse Heuvelrug bijna verdrievoudigd. Dat blijkt uit tellingen op de website tekenradar.nl. Vorig jaar zouden 107 inwoners een rode kring of vlek na een tekenbeet hebben gemeld. Dat verschijnsel is vaak een eerste signaal van de ziekte van Lyme. In heel Nederland meldden zich in 2017 meer dan 25 duizend mensen met zo'n verdachte beet.

Michiel Schaaij

Ongeveer 25 jaar geleden bleef het aantal vermoedelijk besmette tekenbeten in de Heuvelrugdorpen nog steken op 38. De voorlopige piek van het aantal lokale besmettingsgevallen deed zich voor in 2014. Volgens cijfers van tekenradar.nl liepen toen 120 inwoners een gevaarlijke tekenbeet op. Vanwege het risico raadt het Rode Kruis wandelaars aan, om zichzelf na een boswandeling goed te controleren.

HUISARTS Een teek zet zich vast op de huid en moet zo snel mogelijk na de beet met een pincet of een speciale tekentang worden weggehaald. De eerste maanden na een tekenbeet kan een rode vlek of kring op de huid ontstaan. In dat geval kan de teek besmet zijn geweest met de ziekte van Lyme en dienen mensen zich te melden bij de huisarts. Andere verschijnselen na een besmette tekenbeet, zijn een grieperig gevoel met koorts en spierpijn.

INFECTIEZIEKTE Ook dubbelzien, een scheef aangezicht, gewrichtsklachten en pijn, krachtverlies of tintelingen in de ledematen kunnen tot het ziektebeeld behoren. De infectieziekte Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie, die door een volwassen teek op de mens wordt overgebracht. In verreweg de meeste gevallen is een behandeling met antibiotica voldoende om het gevaar af te wenden.

ONDERZOEK Overigens komen er steeds meer aanwijzingen, dat de teek ook andere ziekteverwekkers op mensen kan overbrengen. Het Amsterdamse ziekenhuis AMC is vorige maand samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een landelijk onderzoek gestart. Mensen met plotselinge koorts na een tekenbeet kunnen zich als deelnemer aanmelden  via tekenradar.nl.