• Pander Roskam

Aanpak Koenestraat pas in 2022

AMERONGEN Bewoners van de Koenestraat zijn teleurgesteld en voelen zich afgepoeierd door de gemeente. Ondanks een lange voorgeschiedenis en een motie in de gemeenteraad, staat de aanpak van de verkeersveiligheid en de overlast in de Koenestraat pas voor 2022 in de agenda. Dat is onacceptabel, vindt woordvoerder Harry Ruijs van het bewonerscomité. ,,De betrokkenheid van inwoners wordt eerst opgeroepen en daarna glashard genegeerd."

Michiel Schaaij

Met tal van verbetervoorstellen toonden bewoners en omwonenden al jarenlang jaren hun betrokkenheid bij de verkeersveiligheid van de Koenestraat. Nadat de gemeenteraad in 2015 in een motie prioriteit gaf aan de aanpak van de weg, werd van de gemeente echter weinig meer vernomen. ,,Hoe krijg je burgers ernstig gefrustreerd?" vroeg Ruijs zich maandagavond op een raadsbijeenkomst retorisch af.

NIET VEILIG Volgens Ruijs blijkt uit de jaarlijkse tellingen, dat het aantal verkeersbewegingen op de Koenestraat dankzij de economische opleving weer aan het stijgen is. ,,Maar daardoor wordt het er niet veiliger op", constateerde hij. Het bewonerscomité pleit er daarom voor, dat de gemeente niet pas in 2022 maar al in 2018 aan de slag gaat met verkeerskundige aanpassingen aan de straat.

UITWEG ,,Pas het tijdschema aan en zet de Koenestraat vier jaar eerder op de rol", vroeg Ruijs aan de Heuvelrugpolitiek. ,,Er zijn nu verkeersonveilige situaties die echt niet meer kunnen wachten". Verder is de overlast door de vele hoge verkeersdrempels op de Koenestraat al heel vaak door bewoners aan de gemeente gemeld. ,,Als die hinder nog vijf jaar moet duren, dan vrees ik dat de frustratie een andere uitweg gaat zoeken", aldus Ruijs.

FIETSPROJECTEN Wethouder Veldhuizen zei zich ervan bewust te zijn, dat de gang van zaken rond de Koenestraat niet de schoonheidsprijs verdient. Volgens Veldhuizen is het uitstel van de opknapbeurt van de Koenestraat naar 2022 te wijten aan de provinciale subsidie voor een aantal gemeentelijke fietspadprojecten. Die projecten moeten vóór 2018 zijn ingediend en kunnen dus niet wachten.

ZEBRAPAD Als doekje voor het bloeden beloofde de wethouder wel, dat de gemeente nog dit jaar het trottoir langs de Koenestraat glad zal opleveren en een zebrapad gaat aanleggen. Veldhuizen gaf toe dat het uitstel van de grootschalige aanpak tot 2022 tamelijk willekeurig is. Raadslid Evert de Boer (VVD) kondigde maandagavond alvast aan, dat hij met een voorstel komt om de hele aanpak van de Koenestraat naar voren te halen.