• Diana Stalenhoef toont de affiches met activiteiten.

    Corina Blommendaal

4Friends doet ontmoeten

DOORN Jongvolwassenen tussen de 18 en 40 jaar met een lichte verstandelijke beperking kunnen sinds kort elke maand naar Fort Doorn komen en meedoen aan een activiteit. Dit initiatief is tot stand gekomen vanuit de wens van een ouder met een kind dat een lichte verstandelijke beperking heeft en is nu door het Sociaal Dorpsteam en Philadelphia opgestart.

Corina Blommendaal

Deze activiteit wordt in Fort Doorn gehouden, een plaats waar jongeren bijeenkomen en normaal gesproken gerund wordt door jongerenwerkers. Dit is in het gebouw naast sporthal Steinheim aan de Wijngaardsesteeg. ,,Deze plek is ter beschikking gesteld aan ons om deze ontmoetingsavonden te organiseren", vertelt Diana Stalenhoef, Sociaal Makelaar in Doorn. De ouder die het initiatief nam, viel het op dat er veel aandacht werd besteed aan mensen met een lichamelijke handicap, maar niet aan deze doelgroep. Via via is ze bij Stalenhoef terecht gekomen, zijn er allerlei contacten gelegd en afspraken gemaakt met samenwerkingspartners. Een jaar later is de eerste ontmoeting gehouden. ,,Dit was een bingoavond. Er kwamen meerdere jongeren op af en het was echt gezellig", vertelt Stalenhoef. ,,Vaak functioneren deze jongvolwassenen prima, maar waar het gaat om een sociaal netwerk is dit een stuk lastiger."

TEGENGAAN EENZAAMHEID De zoektocht startte bij Stichting MEE, die doorverwees naar het Sociaal Dorpsteam. Stap voor stap is 4Friends! opgericht. ,,Mijn rol als Sociaal Makelaar is, dat als ik dit soort signalen hoor, ik toets hoe groot de behoefte is binnen de gemeente en met wie en hoe we vervolgens iets op kunnen starten", legt Stalenhoef uit.

,,Als inwoners een sociaal initiatief op willen starten voor een groep kunnen ze een beroep doen op de Sociaal Makelaar. Wij helpen mensen de weg te vinden naar de juiste personen en instanties. Het gaat erom dat we zoveel mogelijk samen doen. Voor 4Friends! hebben we de consulenten van de Sociale Dorpsteams erbij betrokken. Maar ook zorginstanties zoals Philadelphia, Reinaerde, Lievegoed en Abrona. We kregen positieve reacties. Het lijkt een mooie aanvulling op wat er al is, zoals het Goedenavond Café in Driebergen."

Binnen de doelgroep is gepeild welke interesses ze hadden en wat ze leuk vonden om te doen op zo'n avond. Al snel werd duidelijk dat ze het leuk vinden om gezamenlijk ergens mee bezig te zijn. Daarom staat voor woensdag 26 juni darten en het pimpen van een eigen T-shirt op het programma. ,,Samen met Philadelphia hebben we vorige maand een pilot gedraaid, een bingoavond, wat een succes was. Vandaar dat we het vanaf nu iedere maand gaan organiseren. Met als inzet dat deze jongvolwassenen elkaar leren kennen en misschien zelfs buiten de avonden om het leuk vinden om elkaar op te zoeken en iets gezelligs te doen."

Meer informatie: diana.stalenhoef@samenopdeheuvelrug.nl.