• Annemarie Huiskes, Mireille Blokhuis en Ellen van Dijk zetten zich via de Soroptimistclub UH in voor steun aan goede doelen.

    Monique José Timmermans

'1 en 1 is vaak meer dan 2'

HEUVELRUG Hoewel de Soroptimistclubs een internationaal vrouwennetwerk vormen, hebben ook de lokale projecten de aandacht. ,,Juist", benadrukt Annemarie Huiskes uit Maarn namens de Club Utrechtse Heuvelrug. ,,Daar zien we een grote betrokkenheid van onze leden. We maken een bewuste keuze om jaarlijks diverse projecten uit de regio te steunen."

Monique José Timmermans

Daarbij wordt wel kritisch gekeken naar de doelstellingen en of deze passen bij die van de Soroptimisten. ,,Wereldwijd maken wij ons sterk voor de verbetering van de positie van vrouwen en meisjes/kinderen. Educatie is daarbij een speerpunt, omdat uiteindelijk scholing een belangrijke basis vormt voor de mogelijkheden om je te ontwikkelen. Zowel ver weg als dicht bij huis."

VERSLAG DOEN Goed gebruik is dat de organisaties die een bijdrage hebben ontvangen, tijdens de clubavond komen vertellen over de besteding. Zo ook ditmaal waarbij het woord is gegeven aan vertegenwoordigers van De Delerij in Driebergen die de Oranjekerk heeft verbouwd tot een geweldig ontmoetingscentrum dat aan vele organisaties onderdak biedt. De Voedselbank Utrechtse Heuvelrug, die voldoende voedsel weet te verzamelen, maar met de bijdrage ook luiers kan geven aan de gezinnen met kleine kinderen. Vervolgens lunchcafé Koek & Ei in Driebergen waar jongeren met een achterstand tot de arbeidsmarkt wel een baan vinden en ten slotte de initiator van de lessen voor basisscholieren over de crash van het RAF oorlogsvliegtuig – 75 jaar geleden – in Maarn. Hier zijn juist de leerlingen de inspirator voor de kortlopende tentoonstelling in De Twee Marken deze week.

BOEIEND ,,Stuk voor stuk boeiende verhalen en zeker voor de clubleden die uit alle Heuvelrugdorpen komen, waardevolle informatie over de mooie initiatieven die anders mogelijk niet in alle dorpen bekend zijn", vullen Ellen van Dijk uit Leersum en Mireille Blokhuis uit Maarn aan. ,,Tenslotte is de hele club druk met het leggen van contacten en vooral ook zoeken naar mogelijkheden om de giften mogelijk te maken. De grootste inkomstenbron voor ons is de tweejaarlijkse verkoop van wijn. Die wijn is heel geliefd en we hebben veel trouwe klanten die wijn afnemen."

HARTEN Daarnaast worden chocoladeharten verkocht: ,,Drie harten kosten 5 euro en het is een geweldig leuke attentie om mee te nemen. De opbrengst hiervan is bestemd voor het landelijk gesteunde internationale project 'school for justice' waar Indiase meisjes worden opgeleid tot jurist. Uiteindelijk doel is dat deze meiden een rol krijgen bij de aanpak van de gedwongen prostitutie onder jonge meisjes."

INSPIRATIE ,,Al met al haal je uit ieder project weer inspiratie voor jezelf en voor anderen. Het is echt zo dat 1 en 1 vaak meer dan 2 is. Je leert van elkaars manier van werken, van hoe je in het leven staat. Juist op de lokale schaal, onderling en naar buiten. En in dat clubverband is 1 en 1 zeker meer dan 2, want vanzelfsprekend hebben we het ook heel gezellig met elkaar. We organiseren leuke activiteiten, sprekers en uitjes ook voor onszelf en heel regelmatig met de mogelijkheid anderen een steuntje in de rug te geven."

BELANGSTELLING Wie belangstelling heeft om geïnformeerd te worden over de volgende wijnverkoop – dit najaar – kan een mailtje sturen naar de secretaris van de Soroptimistclub Utrechtse Heuvelrug, het mailadres is utrechtseheuvelrug@soroptimist.nl.