• Directeur SKDD Ruben van der Made

    Corina Blommendaal

‘Voormalige gebouw Triangel is uitbreiding voor SKDD’

DOORN Onlangs werd bekend dat Kinderopvang SKDD het gebouw waar CBS De Triangel jarenlang gevestigd was, mag kopen. De vestiging op de Perzikengaard blijft bestaan, maar een deel daarvan wordt beschikbaar gesteld aan De Voedselbank Utrechtse Heuvelrug. Die kunnen daar zowel hun opslag als uitgifte van voedingsmiddelen gaan organiseren.

Corina Blommendaal

Sinds CBS De Triangel na de zomervakantie van 2015 is gefuseerd met Hoog Moersbergen en de nieuwe school De Sterrenboog ontstond, heeft de Kameleon dit schoolgebouw een jaar lang gebruikt voor de bovenbouwleerlingen, tijdens de bouw van een compleet nieuw schoolgebouw. Sinds de zomer van 2017 staat het leeg en daarom is het fijn dat er nu een nieuwe bestemming is voor het gebouw, dat bijna een eeuw oud is en altijd al de bestemming van schoolgebouw heeft gehad.

Onderzoekende fase Terwijl de mogelijkheden nog onderzocht werden, zoals de aankoop van het gebouw, de kosten-baten en allerlei afwegingen de revue passeerden, werd eind 2018 ineens het nieuws naar buiten gebracht dat SKDD deze stap ging nemen. Ruben van der Made, directeur van SKDD, was daar niet blij mee. ,,In een onderzoekende fase wil je eerst dingen zeker weten voordat je het naar buiten brengt. Het overviel veel mensen, inclusief onze medewerkers en het leek net alsof we hier weg zouden gaan. Maar dat is sowieso niet de intentie geweest en dat gaat ook niet gebeuren. Daarnaast geldt dat we samen met de gemeente nagaan hoe we ervoor kunnen zorgen dat de parkeerproblemen beperkt blijven. Hierbij staat voor ons de veiligheid voorop."

Toename vraag BSO Van der Made kende het Triangelgebouw vanwege het kennismakingsgesprek met De Kameleon, om tot een schoolkeuze voor zijn eigen kinderen te komen. Hij vond het toen al een prachtig gebouw. Intussen bleef de vraag naar BSO groeien. ,,Wij hebben te maken met een enorme zij-instroom van gezinnen uit Utrecht en Amsterdam, waardoor de vraag naar buitenschoolse opvang stijgt. Deze kinderen komen niet als baby maar vanaf het moment dat ze naar school gaan. Eigenlijk zit onze BSO vol. Gelukkig hebben we nu een kleine noodoplossing in de Sterrenboog, waar we een ruimte beschikbaar hebben gekregen."

Voedselbank uit de brand Van der Made wist dat het gebouw nog steeds leeg stond en ging informeren naar de mogelijkheden om het te huren. Maar dat was geen optie; kopen was de enige mogelijkheid. ,,Toen hebben we onderzocht wat het zou betekenen als wij het pand zouden kopen en een gedeelte inleveren, zodat de Voedselbank daar gebruik van kan gaan maken. Het voldoet aan alle voorwaarden qua ventilatie, airco en brandveiligheid dus voor hen is het een hele fijne oplossing. Bovendien is er een aparte ingang dus kan er prima een grens getrokken worden in het gebouw."

Aanwinst voor Doorn Veel ouders die aan de overkant van de kruising wonen, zal het veel haal- en brengtijd schelen. ,,Het is voor ons een mooi project maar ook voor het dorp is het een mooie aanwinst. Alles komt op deze manier heel mooi samen, zeker omdat we dit pand kunnen behouden voor kinderen." Het voormalige Triangelgebouw is flink verouderd en heeft een ingrijpende verbouwing nodig om het geschikt te maken voor kinderopvang. ,,Het is zwaar verouderd, er zijn veel lekkages dus dat is een flinke klus", vertelt Van der Made. Er zal zowel KDV als BSO komen, maar de precieze indeling moet nog bekeken worden. Het zou mooi zijn als we na de zomervakantie aan de slag kunnen, en dan zijn we zeker wel een jaar bezig voordat het helemaal af is. Maar we zijn er blij mee en het is een prachtige uitdaging om er iets moois van te maken."