Afscheid

De herfst kleurde vorige week met uitbundige gele, gouden en rode tinten onze bossen, straten, parken en tuinen. Opgetogen wandelaars bevestigen elkaar: 'Wat wonen we toch prachtig op de Utrechtse Heuvelrug!' Tegelijkertijd realiseren we ons dat deze glorieuze paukenslag een afscheid aankondigt en ons voorbereidt op winterse dagen.

Herfst is voor velen synoniem voor afscheid nemen. Senioren die in de herfst van hun leven komen (ja, dat geldt ook voor mij), worden voortdurend herinnerd aan die realiteit. Je haalt eerst niet meer die topsnelheid op de fiets, je gaat opzien tegen de tochten heuvel op, je hebt steeds meer last van een pijntje hier en een pijntje daar en we nemen afscheid van steeds meer 'gewone' dingen die vroeger alleen maar een sportieve uitdaging vormden.

Steeds vaker moeten we afscheid nemen van dierbare leeftijdgenoten. Tijdens afscheidsdiensten horen we hun levensverhalen. Ze verhalen van de energiestromen, passies en ambities die hen ooit hebben voortgestuwd in het volle leven. En bijna altijd is er dan ook een aflopend pad.

Maar zelfs op dat aflopende pad kan er vaak nog veel. Tijdig voorzorgsmaatregelen nemen helpt. In beweging blijven helpt. Een maatje zoeken om samen dingen te blijven ondernemen helpt. De regie in eigen handen houden helpt. Dingen ondernemen waarvan je vrolijk wordt helpt.

Ik sprak vorige week twee tachtigplussers die één maal per maand samen een goedkoop uitje organiseren: met de bus van Driebergen naar Maarn om daar bij de bakker een kopje koffie te drinken of bij de snackbar een ijsje te eten: mensen kijken, commentaar leveren en giechelen. Vorige maand hadden ze de Jumbo en de Hema in Doorn bekeken. Volgende maand gaan ze de nieuwe bibliotheek van Amerongen in Allemanswaard zien. Niks bijzonders? Ik geef ze een pluim!

Tip voor alle senioren voor de maand november: ga eens luisteren naar de 74-jarige Betsy de Keizer. Ze houdt nog vier lezingen op de Heuvelrug (Leersum was al op 30 oktober aan de beurt) over de charme van het ouder worden. De organisatie is in handen van de gemeente en van het Seniorenplatform. Het wordt leuk en leerzaam, de toegang is gratis en er is voor iedereen een kopje koffie en thee.

Afscheid nemen en de herfst van je leven beleven hoort er bij. Maar laten we proberen het flamboyant en vrolijk te doen. Laat deze mooie herfst van 2015 ons inspireren: zo lang mogelijk eigen baas blijven en genieten van wat we wél kunnen.

Marjolein Copier,

Lid Seniorenplatform

Tel 0343-442804

Zie ook www.seniorenplatformheuvelrug.nl