Zuylensteinse Nieuwbouwwijk in Amerongen

18-04-2016, 22:30 | Lezersnieuws | Tjeerd Veldhuizen

Tot onze vreugde konden wij uit ons lokale nieuwsblad vernemen dat de bouwplannen van het landgoed Zuylenstein mbt de Nieuwe Steeg van de baan zijn. Maar, oh schrik, dat er aan Amerongse kant wellicht 5 tot 7 huizen komen, een nieuwe woonwijk!

In hetzelfde stuk staat dat de SP verklaart dat zij er uiteindelijk wel mee zou kunnen leven als de Brauwere, eigenaar van Zuylenstein, aan de Amerongse kant nieuwe huizen bouwt! De SP laat hier een staaltje zien van 'not in my backyard'! AHUM, Raad, er moet helemaal niet gebouwd worden buiten de groene contouren of heeft de raad, en de Leersumse raadsleden in het bijzonder, daar geen probleem mee zolang dit maar niet in Leersum gebeurd?!

Verder lees ik dat er een breed draagvlak in de gemeenteraad bestaat om bij Wayenstein te bouwen. Wayenstein staat te boek als boerenbedrijf. Het artikel zegt dat 'het gevaar is geweken dat zich daar in de toekomst een boerenbedrijf zal vestigen' als er nu huizen gebouwd zullen gaan worden. Alsof er een gevaar is bij een boerenbedrijf?

Een woonwijkje betekent een nieuwe toegangsweg, kabels, riool en extra woonwerk verkeer.

Wat is dit voor een redenering? Het boerenbedrijf zal van beperkte omvang zijn ivm de beperkte ruimte van het perceel. Het gevaar ontgaat mij volledig. Leg dat eens uit, Raadsleden, aan de inwoners van Amerongen!

Het komt mij over dat het landgoed Zuylenstein op zwart zaad zit, huizen wil bouwen op haar grond en basis erfpacht wil verkopen, maw beuren aan de verkoopprijs en daarna jaarlijks de erfpachtcanon opstrijken. En dit allemaal ten koste van de natuur en het uitzicht op het monumentale dorp Amerongen! Als het economisch niet zo goed gaat, dan is er ook een andere oplossing, verkoop de grond (bijvoorbeeld aan het Utrechts Landschap, dan is natuur en ook het culturele aspect gered). Met de opbrengst kan mevrouw de Brauwere dan verder op haar landgoed of elders. Noblesse oblige, niet om door de gemeenschap in het pluche gehouden te worden.

Raad, gebruik uw boerenverstand en realiseer u dat als er hier mee instemt, het hek van de dam is. Andere landgoed eigenaren zullen ook zulke plannen ontwikkelen en met dit voorbeeld afdwingen! Maak nu eens een heldere afweging; een mooie omgeving waar een toeristische industrie ontwikkeld wordt of een omgeving die verpest wordt met daarin her en der neergeplante bebouwing, zaken die onze leefomgeving niet verfraaien. De inwoners van Amerongen zullen dit niet zomaar laten gebeuren!