Vluchtelingenwerkgroep utrechtse heuvelrug zoekt vrijwillige medewerkers

18-05-2016, 12:40 | Lezersnieuws | Vluchtelingenwerkgroep Utrechtse Heuvelrug

Vluchtelingenwerkgroep Utrechtse Heuvelrug is een organisatie die maatschappelijke ondersteuning biedt aan mensen met een verblijfsvergunning (statushouders) die in onze gemeente een woning hebben gekregen. De gemeente heeft deze taak aan onze stichting overgedragen.

Het is onze taak om mensen wegwijs te maken in onze gecompliceerde Nederlandse samenleving. Mensen hebben enige tijd in een asielzoekers centrum "gezeten" en hebben heel verschillende achtergronden.

Op dit moment zijn er dertien vrijwillige medewerkers actief met deze begeleiding. Zij beantwoorden tal van vragen tijdens de vier spreekuren die we houden op maandag- en woensdagmiddag en dinsdag- en donderdagochtend.

Mensen komen o.a. met vragen rondom hun inburgering, inkomen, gezondheidszorg, scholen voor de kinderen.

Tijdens de eerste drie maanden zijn er naast deze spreekuur-begeleiders ook een aantal praktische-begeleiders aan het werk. "Hoe kom ik van huis naar mijn lessen inburgering?" is bijvoorbeeld een vraag die een begeleider beantwoordt. Er wordt uitleg gegeven over openbaar vervoer en ov-chipkaart, meegegaan naar bijvoorbeeld een huisarts of samen met iemand op pad gegaan om inboedel aan te schaffen of mee te gaan naar een consultatiebureau.

Om de huidige medewerkers niet over te belasten, zijn we op zoek naar mensen uit alle dorpen van de gemeente, die ons team willen versterken. Vanwege de samenstelling van het team gaat onze voorkeur uit naar mensen tussen 30 en 65 jaar die gemiddeld twee dagdelen per week beschikbaar kunnen zijn.

Als nieuwe medewerker word je door iemand met ervaring ingewerkt. Ons werk kun je niet uit de boeken leren, je moet weten hoe de samenleving in elkaar zit en je moet om kunnen gaan met mensen. Je moet stevig in je schoenen staan en - heel belangrijk - bij het naar huis gaan alles los kunnen laten.

Voor meer informatie en aanmelding, kan er contact opgenomen worden met onze coördinator Bep van Delden via info@vwuh.nl of 0343-413004.

Onze website is: www.vluchtelingenwerkgroeputrheuvelrug.nl