Verkeerslicht rood? Breng anderen niet in gevaar!

21-06-2019, 21:03 | Lezersnieuws | Onno

Een rood verkeerslicht is soms vervelend, maar moet je daarom fietsers in gevaar brengen?

Jezelf zonder auto verplaatsen wordt steeds gevaarlijker. Fietsers hebben geen airbag of kreukelzone. Zijn zij daarom minder belangrijk?

Vanmiddag, 21 juni, even na half vier, werd ik voor de ‘-tigste’ keer bijna aangereden omdat drie (!) automobilisten komende vanaf het station Driebergen-Zeist, rechstaf slaand naar het Nijendal domweg rood licht negeerden (als de auto vóór mij besluit door te rijden, dan kan ik ook doorrijden, toch?). Er was geen file, geen drukte. Dikwijls krijg je een middelvinger omhoog als je tóch oversteekt, of een luide toeter omdat iemand zich iets belangrijker acht dan ieder ander. “Rood? Ik kan nog nét door!"

Menige fietser (waaronder veel scholieren!) rijdt gewoon door als het fietserslicht op groen staat. Neem het hen niet kwalijk: dat is geen volstrekt idiote gedachte. Sommigen vinden 60 seconden tijdwinst echter belangrijker dan de veiligheid van een ander...

Soms neig ik ernaar, een luid schreeuwend alarm op mijn fiets te monteren, om automobilisten te waarschuwen als zij door rood rijden, of een ludieke kinderfietssirene. Wil waarschuwingssignalen op de straat spuiten. Maar dat alles mag (terecht) niet, en het haalt waarschijnlijk ook niets uit... Maar, beste mede-weggebruikers: let ook eens op een ander!

Onno Schoonderwoerd