• Fitness op maat, speciaal voor ouderen

    Jan van Kooten

Sporten is ook voor ouderen leuk

24-04-2019, 20:34 | Lezersnieuws | Bastin

Dat sporten bijdraagt aan het vitaal ouder worden is voor de meeste mensen wel bekend. Bij ouder worden wordt dan ook al snel gedacht aan bijkomende gebreken en belemmeringen. In de huidige maatschappij zijn er steeds meer faciliteiten en diensten beschikbaar. Die de gebreken van het ouder worden kunnen reduceren. Waardoor ouder worden ook nog leuk kan zijn.

Ditzelfde geldt ook voor Thijs van de Pavert. Met zijn 81 jaar een man met veel levenservaring. Toch is hij een beginner als het aankomt op het sporten in de Fitness. Sinds begin vorig jaar is hij twee per week te vinden in de Senioren Fitness bij Fit4all Fysiotherapie & Sport te Langbroek. Hij sport hier in een zoals hij het noemt “gezellig clubje” onder begeleiding van een Fysiotherapeut.

“Het is gewoon een gezellig clubje, zou je kunnen zeggen, waarmee we wekelijks twee maal gaan fitnessen. Dat is dan ook voor het grootste deel de drijfveer waarom we zo trouw gaan. Want de gedachten aan de oefeningen die we moeten doen jagen ons niet direct enthousiast juist ‘s morgens het zo lekker liggend bed uit”.

Sociale interactie

Naast het feit dat spiergerichte oefeningen, conditie training en lenigheidsoefeningen het lichaam vitaal en jong houden. Is ook de sociale interactie en betrokkenheid een belangrijk onderdeel van het gezond ouder worden.

Thijs beaamt deze statement zeker en omschrijf hoe hij dit bij zijn clubje ervaart. “Het begint altijd met een minuut of twintig losfietsen waarbij de ‘goede morgens’ veelal vergezeld gaan van ‘heb je lekker geslapen’ of ‘hoeveel spierpijn had jij van de vorige keer’?

Daarmee houden de gesprekken echter niet op geeft Thijs aan met een knipoog. “De politiek bijvoorbeeld wordt vaak doorgenomen waarbij we meestal zeer nuttige bijdragen leveren aan onze overheid. Dat is ook heel noodzakelijk omdat die er vaak ver naast zit en wij er zeker van zijn dat de wereld er heel anders uit zou zien als wij aan dat roer zouden zitten”.

Variatie

De begeleidende Fysiotherapeute zet elke week een rondje oefeningen uit die past bij het niveau van de groep. Hierbij komt alles van het lichaam aan bod waaronder de conditie, kracht en coördinatie. Thijs heeft hier echter nog wel een toepasselijke aanvulling.

“Als die serie oefeningen achter de rug zijn, zijn we er nog niet, het moeilijkste komt dan nog; de zogenaamde vloeroefeningen. Waar we als een stelletje vleugellamme vogeltjes rek- en strekoefeningen liggen te doen die eigenlijk vaak helemaal niet te doen zijn: “nog vijf keer”, roept ze dan en telt door tot vijftien, soms tot twintig en je denkt “wat is het toch een schat van een slavendrijver”.

Toch worden al die inspanningen door de sport groep als positief ervaren. Om maar te spreken over de bekende comfort zone. Is het voor je vitaliteit van belang om ook je lichaam meer dan eens te prikkelen op een manier die het niet helemaal gewend meer is.

Beloning

Als dan al die inspanning aan het eind van de ochtend achter de rug zijn komt volgens Thijs de echte beloning. “Het allermooiste van zo’n dag is als ze zegt: ”Dit was het voor vandaag”, dan vliegen we soepel overeind alsof al die inspanningen al vruchten hebben afgeworpen en spoeden ons naar de koffiehoek want dan is het echt zover.

We nemen dan nog wel even door hoeveel gezonder en fitter we in het afgelopen jaar zijn geworden, zoals ‘ik kan mijn broek weer aantrekken zonder me aan iets vast te houden’ of ‘ik loop de trap op zonder me aan de leuning omhoog te moeten trekken’. Dat zijn toch vorderingen waar wij en Fit4all trots op mogen zijn”.

Dit stuk is geschreven met dank aan Thijs van de Pavert en Fit4all Fysiotherapie & Sport te Langbroek.