• M.P.O. Books bij het Revius Lyceum

    Johanna van den Boogaart

Revius Lyceum in thriller

18-11-2017, 20:40 | Lezersnieuws | Marco Books

Zojuist is de heruitgave van 'De bloedzuiger' verschenen. Deze regiothriller van de Doornse schrijver M.P.O. Books kwam voor het eerst in 2005 uit, maar was al bijna zeven jaar uitverkocht. De heruitgave is een geheel herziene editie. Het verhaal speelt zich onder andere af op een middelbare school in Veenendaal, maar het Revius Lyceum stond model voor het fictieve schoolgebouw.

Het verhaal gaat over Ragnhild Muller, leerling aan het Vondelcollege. Op een dag raakt zij vermist in het bos tussen Veenendaal en Amerongen. Ze heeft de goede raad van haar ouders in de wind geslagen om nooit van de vaste route af te wijken, nooit alleen te fietsen, en het is misgegaan. De politie van Veenendaal onderzoekt deze aangrijpende zaak. Is de dader een leerling van het Vondelcollege? Of is het een inwoner van Amerongen, een man van middelbare leeftijd die een heimelijke relatie met de Leersumse Ragnhild zou hebben gehad?

Revius Lyceum

"Ik heb zelf tot zomer 1992 op het Revius gezeten," vertelt Books. "Veel persoonlijke ervaringen heb ik in 'De bloedzuiger' verwerkt. In het verhaal is er in de biologieles een varkensoog ontleedt. Een van de leerlingen ontdekt na afloop dat iemand een varkensoog in zijn brooddoosje heeft gepropt. Een onsmakelijke ervaring die mij zelf overkwam! Ook de indeling van de sportzalen en kleedruimtes van het oude Reviusgebouw heb ik gebruikt. Ik vond het altijd bizar dat je in de ene zaal alleen kon komen via de kleedkamer van de meiden. Je vraagt je dan af wie dat heeft bedacht."

Speciaal voor zijn nieuwe uitgever heeft Books het oorspronkelijke boek een flinke opknapbeurt gegeven. Ook besloot hij de tweede moord op een schoolmeisje uit Elst te schrappen. "Het boek is zonder die moord al heftig genoeg. Ik denk dat 'De bloedzuiger' daardoor aan kracht heeft gewonnen. Onveranderd is de zeer spannende ontknoping. Maar het verhaal biedt ook ruimte voor humor. En natuurlijk is het erg herkenbaar, omdat ik bestaande locaties in Leersum, Amerongen en Veenendaal kies, zoals het Egelmeer en de Napoleonhuizen in Amerongen."

Deze regiothriller is verschenen als luxe paperback voor 18,95 euro. Verkrijgbaar bij onder andere The Read Shop in Doorn en Boek en Koek in Maarn, en bij de internetboekhandel. Meer informatie is te vinden op www.mpobooks.nl.