• deelnemers plechtige belofte

    Gerard van Wijk

PlasticVrij Challenge ten doop

13-06-2019, 15:21 | Lezersnieuws | gerard

In Parkhuys Rosarium ontvingen de deelnemers - Gemeente Utrechtse Heuvelrug, Tenniscenter Heuvelrug, Revius Lyceum, Eetwinkel Wat de Pot Schaft, Landgoed Zonheuvel, Tennisvereniging Ludenti, restaurant Wapen van Rijsenburg en onderwijsinstelling Maupertuus en Parkhuys Rosarium zelf - een circulair geproduceerd schildje en een certificaat met hun plechtige belofte, die zij het komende jaar in hun winkel, verenigingsgebouw of kantoor een plek kunnen geven. Het initiatief gaat groeien, omdat de koplopers collega organisaties en ondernemers uitdagen om mee te doen aan de PlasticVrij Challenge. Wethouder Hans Waaldijk daagde voor de camera de gemeente Zeist uit om aan te sluiten bij het initiatief.

Plasticgebruik terugdringen

GoedVolk doet van alles om het zwerfaval in Utrechtse Heuvelrug terug te dringen. Veel van de activiteiten zijn gericht op ‘de staart van de keten’. Zo ruimt het Prikkersgilde op langs straten en wegen en werken vrijwilligers op aan de ontwikkeling van meer bewustzijn in de dorpen. Het grote doel is om aan het begin van de keten er voor te zorgen dat  plastic niet in de handen van de consument komt en dus niet in de natuur zal eindigen. Dit heeft geleid tot de PlasticVrij Challenge: een initiatief dat organisaties, winkeliers en verenigingen uitdaagt aan de slag te gaan met het verminderen van plastic in de bedrijfsvoering. Bijna alle organisaties gebruiken plastic. Veel plastic wordt doorgegeven aan klanten en consumenten. Onbewust stroomt er zo steeds meer plastic de samenleving in. Het doel is om samen stapsgewijs de hoeveelheid plastic in de samenleving te verminderen. Met de ultieme ambitie: een plasticvrij Utrechtse Heuvelrug in 2026.

Plastic is een bedreiging

De laatste jaren worden de negatieve effecten van het overmatige plasticgebruik in hoog tempo manifest. Of het nu gaat om de zichtbare en voelbare vervuiling van de oceanen en onze leefwereld, de effecten van de chemische stoffen in het plastic op de gezondheid, of de microplastics die via lucht en voedselketen in het lichaam binnendringen, het wordt steeds duidelijker dat de samenleving  zich anders ten opzichte van het gebruik van plastic moet gaan verhouden.

GoedVolk is een initiatief van inwoners van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug. die een positieve bijdrage willen leveren aan de duurzaamheid van de regio. Alle plechtige beloftes zijn vastgelegd op een filmpje en te zien op www.plasticvrijchallenge.nl

door Gerard van Wijk

door Gerard van Wijk