• uitvoering van een 'Musical Postcard' tijdens het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten

    H. Sollman
  • Spelen voor de jury tijdens het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten

    H. Sollman
  • Vertoning van een 'Musical Postcard' van een Syrisch meisje

    H. Sollman

OpStreek naar de finale

11-03-2018, 23:54 | Lezersnieuws | Hanneke

Het is gelukt: Jeugdsymfonieorkest OpStreek mag door naar de finale van het Nationaal Councours voor Jeugdorkesten!

Tijdens de voorronde op zaterdag 10 maart in het Akoesticum in Ede wist het orkest de meeste punten binnen te halen in hun categorie jeugdorkesten. Dirigent Daan Welle behaalde daarmee bovendien een nipte overwinning op zijn vader, die dirigent is bij het Almeers jeugdorkest.

De jury wees er o.a. op dat het repertoire goed was gekozen, dat de muziek door de dirigent zelf was gearrangeerd voor het orkest en dat een mooie volle klank werd bereikt door het toch vrij kleine orkest.

Voor de orkestleden was deze dag ‘een heel gave ervaring’.

Naast het spelen voor de jury konden de orkestleden meedoen aan workshops en luisteren naar de prestaties van andere jeugdorkesten.

Alle jeugdorkesten namen deel aan de workshop ‘Musical Postcards’. Hierin werd een filmpje getoond van een Syrisch meisje dat haar gevoelens in een muzikale compositie verwoordde en op haar instrument liet horen.

De leden van de diverse orkesten componeerden daarop in kleine groepjes een muzikaal antwoord, dat aan het einde van de middag ten gehore werd gebracht.

De finalisten, die op 26 mei in De Doelen in Rotterdam mogen spelen, hebben een speciale opdracht meegekregen: Een aantal orkestleden gaat een muziekstuk (‘Musical Postcard’) componeren van 3 minuten voor het eigen orkest. Dit wordt dan als verplicht werk gespeeld tijdens de finale van het Concours. Het orkest wordt hierbij gecoached door componist/dirigent Marco de Bruin.

OpStreek moet komende tijd dus flink aan de bak. Naast de beloofde nieuwe muziekstukken moet er dus flink worden gecomponeerd en gerepeteerd voor de finale van het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten.