• De kinderen helpen mee met onttegelen en rijden aarde voor de wilgentenen

    Nelleke van Dalen

"Operatie Steenbreek" op schoolplein De Ontdekkingsreis

05-04-2018, 18:13 | Lezersnieuws | Nelleke

Basisschool de Ontdekkingsreis staat voor ontdekkend en ervaringsgericht leren. Toen de wens ontstond om het schoolplein aantrekkelijker te maken voor het buitenspel zijn we deze wens samen gaan onderzoeken.

Een groen speelplein maakt het buitenspelen uitdagender, nodigt uit tot creatief spelen en tot meer en anders bewegen. Kortom een groen schoolplein houdt ons gezond. We ontdekten nog een belangrijk voordeel van een groen schoolplein, meer groen op het schoolplein betekent minder druk op het riool tijdens zware regenbuien. Het water zakt immers weg in de grond en stroomt niet meer het riool in. Daarnaast trekt een groene omgeving meer vogels en insecten aan. De gemeente Utrechtse Heuvelrug steunt dit onttegelen met “operatie steenbreek”. Voor meer informatie over operatie steenbreek en hoe u zelf een bijdrage kan leveren aan het vergroenen van uw omgeving zie http://www.operatiesteenbreek.nl

Een groene speelomgeving vraagt een speciale benadering. Hovenier Paul van Eerd is ervaringsdeskundige en heeft ons met tips over hergebruik van materialen veel voorbeelden gegeven hoe we een ander kunnen aanpakken. Op http://www.burobuitenruimte.nl zijn prachtige speelplekken te zien die Paul inmiddels heeft aangelegd.Met de tips van Paul hebben we een plan gemaakt voor fase 1 van de vergroening, het deel van het schoolplein aan de kant van de zandbak.

Opdonderdag 5 april, de lente-natuurdag, startten de kinderen onder begeleiding van Klaartje Timmerman van “Paardebloem natuureducatie en natuurbelevingen”- die de natuurlessen verzorgt op de Ontdekkingsreis- en helpende ouders met het werk. Er werden tegels uit de grond gehaald die in gemetselde bankmuurtjes een nieuwe bestemming krijgen. De regenpijp wordt later aangesloten op een regenton en dan wordt er een beekje gemaakt om een waterstroompje te creëren.  Struiken worden verplaatst en er zullen veel wilgentenen worden gepland die groene afbakeningen verzorgen. Samen duurzaam bouwen aan een gezond schoolplein levert veel mooie leermomenten, onderzoekend en ervarend leren ten voeten uit.

Nieuwsgierig naar het hoe en wat van ons natuurlijke schoolplein en ons onderwijs, kom eens langs op een open ochtend of maak een afspraak via www.deontdekkingsreis.nl.