• vlnr Wendela van Asbeck, Mees, Maria Westerbos

    Erwin Hollestelle

Opbrengst kerstactie Maupertuus naar Plastic Soup Foundation

25-01-2019, 16:38 | Lezersnieuws | Gerard

Maria Westerbos, directeur van Plastic Soup Foundation, nam afgelopen donderdag de opbrengst van de kerstactie van Maupertuus in ontvangst. Mees, leerling van de school en zeer betrokken bij het plasticprobleem, overhandigde haar de cheque  ter waarde van €  357,80.

Op 18 december organiseerde de onderwijsinstelling in Driebergen een opruimactie in de omgeving van de school. Motor achter het initiatief is Mees, een betrokken leerling die zich zorgen maakt over de grote hoeveelheden plastic die we achteloos op straat en in de natuur achterlaten.  De schoonmaakronde kreeg een vervolg in de kerstactie: klassen gingen aan de slag om van plasticafval kerstballen te maken.  Mees wilde van meet af aan de opbrengst ten goede laten komen aan de Plastic Soup Foundation.

 

Lespakketten

Tijdens de bijeenkomst op school  vertelt Maria Westerbos wat de Plastic Soup Foundation doet.  Leerlingen wilden weten wat er gebeurt als het pastic in de zee terecht komt. „Het valt uit elkaar in minuscule kleine stukjes, nog kleiner dan het kleinste leven dat er bestaat: plankton. Het zit echt overal, dieren eten het, het komt in de voedselketen." , zegt Westerbos. Een leerling wil weten of ze Boyan Slat kent. „ Jazeker, ik heb hem leren kennen als 6 jarig jongetje dat toen al begaan was met  het plastic in de oceanen."  Luisteren de grote fabrikanten als jullie campagne voeren, wil een leerlinge weten.  „Die grote fabrikanten komen ons niet graag tegen," zegt Westerbos. Maar ze luisteren wel, omdat toen wij begonnen te vertellen dat plastic in tandpasta zat, waren er heel  veel moeders die bij de drogist de tandpasta met plastic niet meer wilden kopen. De fabrikanten belden op en zeiden kun je daar niet mee stoppen. Nee zei ik, helemaal niet, wij gaan niet stoppen, jullie gaan er mee stoppen."  Tot slot zegt Wendela van Asbeck, hoofd educatie van de stichting: „Met de opbrengst van de kerstactie kan Plastic Soup Foundation weer lespakketten aanschaffen die door kinderen op school kunnen worden gebruikt."