Nieuwe mavo op Vakcollege Maarsbergen

17-01-2019, 15:24 | Lezersnieuws | Alexandra

Hoewel Vakcollege Maarsbergen een vertrouwde school in de regio is, wil de school graag blijven vernieuwen. Ook aankomend jaar biedt de vmbo-school iets unieks aan in de regio: de VAKmavo.  “We willen blijven aansluiten bij de voortdurend veranderende arbeidsmarkt en de vervolgopleidingen. Dan kun je niet tevreden achterover leunen, maar moet je durven investeren en innoveren”, zegt directeur Jenny Oldenhuis met passie.

Op de kleine, veilige school wordt veel aandacht gegeven aan de leerlingen. “Wij onderscheiden ons al jaren van andere scholen door de zorg die wij onze leerlingen bieden, maar we willen ook een voortrekkersrol in de regio op het gebied van onderwijs, met name techniekonderwijs”, aldus Oldenhuis. En dus introduceert Vakcollege Maarsbergen de VAKmavo, voor mavoleerlingen die een sterke aansluiting met het mbo en het bedrijfsleven zoeken.

“De VAKmavo is onze nieuwe leerweg waarin iedere leerling krachtig beroepsgericht onderwijs volgt met een volwaardig mavodiploma. Het doel is om nóg beter aan te sluiten op het vervolgonderwijs, of dat nu mbo of havo is.” Oldenhuis benadrukt dat het een ‘gewone’ mavo is. “Maar in de VAKmavo heeft de praktijk een herkenbare en betekenisvolle plaats en dit is een verrijking voor het theoretische onderwijs van de mavo. Door praktijk aan te bieden, komen we tegemoet aan de behoefte van de mavoleerling die wil leren van ervaring. Ook theoretische ingestelde leerlingen kunnen hier voordeel uit halen, want door te doen, ontstaat beter inzicht in de keuzemogelijkheden voor de toekomst en ons motto is niet voor niets: LEREN door DOEN”, legt Oldenhuis uit.

Dingen ervaren, doen, in de praktijk en loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zoveel is duidelijk geworden in onderwijsland. “Leerlingen kunnen veel beter de juiste vervolgopleiding kiezen als ze er een goed beeld bij hebben, dat is een enorm voordeel voor alle niveaus.” Maatwerk en persoonlijke leer- en ontwikkelingsdoelen zijn het uitgangspunt van de VAKmavo in Maarsbergen. Oldenhuis: “De samenwerking met het mbo, het bedrijfsleven en de overheid is hierbij cruciaal.”