• Het Berghuis op een mooie dag.

    M.Malotaux

Moet het 'Berghuis' in Amerongen verdwijnen?

30-06-2019, 23:51 | Lezersnieuws | Michiel

Het 'Berghuis' wordt 'gesloopt'...!!! Misschien niet als gebouw, maar wél als begrip...

De bewering van Stichting Utrechts Landschap dat 't Berghuis niet zal worden gesloopt, maar ‘gemoderniseerd’, was voor velen reden tot grote bezorgdheid. Men heeft geen vertrouwen dat het authentieke, toegankelijke, gastvrije, gemoedelijke en betaalbare 'Berghuis' voor iedereen hiermee behouden blijft.

Daarom werden twee 'Berghuis'-petities opgesteld om te voorkomen dat Stichting Utrechts Landschap de huidige succesvolle exploitatie (iedere week bomvolle terrassen) deze zomer zal beëindigen.

Deze petities zijn, mét in totaal 3031 handtekeningen, aangeboden aan de Raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, op 27 juni j.l. Ondernemer René Reins bood de petities aan met een korte maar krachtige boodschap (zie Facebook: “Het Berghuis”, https://www.facebook.com/groups/218313198677880/).

De heer Reins ging kort in op de financiële focus van de Stichting Utrechts Landschap, waarbij op nietsontziende wijze gebruik wordt gemaakt van haar machtspositie t.o.v. kleine ondernemers. Tenslotte wees de heer Reins de raadsleden op hun verantwoordelijkheid voor het welbevinden van álle burgers in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. 

De petitie “Het Berghuis moet ‘Berghuis’ blijven” kan overigens nog steeds worden ondertekend op https://petities.nl/petitions/het-berghuis-moet-berghuis-blijven/signatures?locale=nl, of op petitieformulieren in het Berghuis.

Beide petities leverden reacties op van bezoekers die vooral gaan over hun beleving van sfeer, gastvrijheid, gezelligheid en betaalbaarheid. Zie voor reacties onder 'Berghuis' op Facebook, of op petities.nl.

Iedereen weet: sfeer en beleving zijn altijd het werk van mensen. In en rond het Berghuis is dit vooral de verdienste van de huidige exploitant en haar team.

Waarom doet Stichting Utrechts Landschap zichzelf tekort door samenwerking te weigeren met een veelzijdige en creatieve exploitant als Stella Heinen, een vrouw met hart voor natuur, dier en mensen, die werkt voor bescheiden, toegankelijke en betaalbare voorzieningen op de Utrechtse Heuvelrug? Ga kijken bij het Berghuis of de Ginkel, of bekijk de plannen voor het Doornse Gat en voor Nieuw Wulven bij Houten.

Behoud het 'Berghuis' zoals het nu is, dat vragen meer dan 3000 bezoekers van Het Berghuis.