• Nel Star Busmann bij kalfje

  • Nel Star Busmann bij koeien

  • Nel Star Busmann bij klaproos

Kleurrijke overzichtstentoonstelling van de Maarnse kunstenaar Nel Star Busmann

15-01-2016, 12:40 | Lezersnieuws | G.M.Star Busmann

In het GEZONDHEIDSCENTRUM in Maarn wordt werk getoond uit het oeuvre van Nel Star Busmann, met verschillende thema's, zoals klaprozen, koeien en paarden. Star Busmann verbleef jaren met haar gezin in Afrika en dat heeft haar zeker geïnspireerd tot het gebruik van levendige kleuren, die een eigen palet vormen.

In haar werk spelen beweging en kleur de belangrijkste rol. Er is altijd een dynamische 'schilderende ' manier van werken. Kenmerkend voor haar doeken is de ontmoeting tussen figuratief en abstract, wat bereikt wordt door vooral een soort van eigenzinnige, experimentele aanpak.

Over klaprozen vertelt zij :" Klaprozen verstaan de kunst om zo mee te buigen met de wind dat ze later weer moeiteloos overeind veren. Ik vind het heerlijk om deze bloemen te schilderen." Opvallend is dat er toch een 'lichtvoetig' effect wordt bereikt ondanks dat grote doek, waarop met krachtige, volle kleuren en ruwe vegen geschilderd is.Knap!

Bij de schilderijen van koeien: "Ik ben opgegroeid op een boerderij. Als ik aan koeien denk, ruik ik de zomer, de koeienvlaaien.Een koe betekent rust voor mij. Zij is in zichzelf gekeerd, zij is zichzelf genoeg. " Opmerkelijk bij dit werk is dat het rustige, bijna contemplatieve onderwerp op zo'n hartstochtelijke manier uitgebeeld is.

En nu de polospelers: hier gaat het de kunstenaar vooral om de dynamiek van het spel tussen ruiter en paard. Mens en dier, de omgeving, het spel dat gespeeld wordt, alles doet mee in een werveling van kleur en beweging.

De kunstenaar :"Bij de slipjacht is het samenspel tussen ruiter en paard en honden geheel anders. Hier bepalen de honden het spel. Deze leidende meute trekt ruiter en paard in vol enthousiasme met zich mee. En dit alles ook nog eens in een prachtige, natuurlijke omgeving."

Tenslotte hangen er ook - bijna verscholen achterin - een paar voorbeelden van kinderportretjes.

Star Busmann : "Het maken hiervan blijft voor mij heel bijzonder : al schilderend tast ik af, en wacht tot het kind zichzelf laat zien op het doek, om uiteindelijk zó het kind in haar of zijn wezen te kunnen weergeven."

De laatste tijd maakt de kunstenaar hoofdzakelijk kinderportretten.

De tentoonstelling is te zien van 11 januari tot 7 maart 2016 in beide vleugels van het Gezondheidscentrum in Maarn.

Meer informatie over de kunstenaar :

Buntlaan 17,3951 VM Maarn

tel. 0343 - 443048

email-adres:nelstarbusmann@xs4all.nl

www.nelstarbusmann.nl