Johan de Groot snelschaakkampioen van Doorn-Driebergen

11-11-2017, 14:31 | Lezersnieuws | Rob van Vuurde

In de beeldvorming over schaken zitten twee mensen, meestal mannen, urenlang zwijgend tegenover elkaar. Zij hebben alle geduld van de wereld. Als het ingewikkeld wordt denken ze rustig een half uur na over een zet. Maar het kan ook anders. Bij het zogenaamde snelschaken, ook wel oneerbiedig 'vluggeren' genoemd, krijgen beide spelers hooguit tien minuten bedenktijd en soms maar vijf voor de hele partij. De schaakklok fungeert dan als een tweede tegenstander. Als die nog maar enkele seconden aangeeft gieren de zenuwen door de keel. Is je tijd verstreken dan is de partij onherroepelijk verloren, al sta je nog zo gewonnen. Ondanks dat wrede aspect, of misschien wel juist om die reden, telt deze variant van het schaken veel liefhebbers.

De SV Doorn-Driebergen organiseert elk jaar in november een snelschaakkampioenschap. Het toernooi is sinds 2011 vernoemd naar ons voormalige erelid Henk Hengeveld, die in dat jaar overleed. Dit jaar was het de 25ste editie en daarin werd voor het eerst met digitale schaakklokken gespeeld. Die hebben als voordeel dat je ze zo kunt instellen dat de spelers bij elke zet een paar seconden extra denktijd erbij krijgen. Voor dit toernooi werd gekozen voor vijf minuten plus drie seconden per zet erbij. Dat betekent dat je altijd à tempo nog een zet kunt doen, ook als je vrijwel geen tijd meer hebt. Dat geeft vaak hilarische scènes, vooral als er in paniek misgegrepen wordt.

Het toernooi werd gespeeld in drie groepen van negen of tien spelers, ingedeeld naar speelsterkte. De winnaar van groep 1 mag zich snelschaakkampioen van de club noemen. Dat werd met grote overmacht en voor het derde jaar op rij Johan de Groot. Hij scoorde 7½ punt uit 8 partijen, alleen in de eerste ronde moest hij Eric Bies, die als tweede zou eindigen, remise toestaan. In de twee andere groepen bleef het tot het laatste moment spannend. Jan van Ruler won in groep 2 met slechts een half punt meer dan Peter Egelie. In groep 3 was zelfs een beslissingspartij nodig omdat Peter Rijsdijk en Herbert Meinders samen bovenaan waren geëindigd met acht punten uit negen partijen. Voorzitter Peter Rijsdijk won de barrage.

De Schaakvereniging Doorn-Driebergen komt elke donderdagvond van 8-12 uur bijeen in Nieuw Salem bij de Grote Kerk in Driebergen. De club telt bijna vijftig leden. Belangstellenden zijn van harte welkom en kunnen vrijblijvend op proef enkele weken meedraaien.