Hondenbelasting oftewel extra OZB voor hondenbezitters.

12-07-2018, 14:37 | Lezersnieuws | Johan

D66 heeft tijdens de behandeling van de kadernota een voorstel gedaan om de hondenbelasting in deze gemeente af te schaffen.

U zult misschien direct zeggen en die hondenpoep dan.

Dan heb ik misschien een verassing voor u: Hondenbelasting heeft niets met honden te maken.

Het enige verband is dat het aantal honden dat onze inwoners bezitten bepaalt wat ze extra moeten afdragen aan de gemeente.

De meeste belastingen die een gemeente mag heffen moeten kostendekkend zijn en het geld mag alleen besteed worden aan zaken waarvoor de belasting bedoeld is.

De uitzonderingen zijn de toeristen en forenzen belasting , de Onroerend zaak belasting(OZB) en de hondenbelasting.

Al het geld wat binnenkomt voor hondenbelasting gaat rechtstreeks in de grote portemonnee van de gemeente en kan gebruikt worden voor lantarenpalen , onderhoud wegen, sportvelden, nieuwjaarsreceptie of andere lovenswaardige doelen. De gemeentewet geeft ons geen mogelijkheid om het houden van andere huisdieren te belasten. Een kattenbelasting mag de gemeente dan ook niet heffen hoe veel overlast katten soms ook geven.

Omdat de één een hond heeft en een ander liever  een kameel, paard, pony, kat, konijn, cavia, kakketoe of goudvis heeft is het oneerlijk dat degene met de hond meer moet bidragen aan de gemeentelijke financiën dan een ander. Daar zit een ongelijkheid in die niet te verklaren is.

Het liefst zien we dan ook dat de hondenbelasting wordt afgeschaft en het geld wat we missen over iedereen verdeeld wordt middels de Onroerend zaak belasting.  Gelijke monniken gelijke kappen.

We realiseren ons ook wel dat honden een aanzienlijke milieucomponent hebben maar dat heeft het houden van andere huisdieren ook en op termijn zal hiervoor ook wel bijgedragen moeten worden in de vorm van een milieubelasting. Maar dan wel eerlijk verdeelt.

In de algemene plaatselijke verordening staat keurig geregeld dat hondeneigenaren er zorg voor moeten dragen dat hondenpoep wordt opgeruimd en dat vinden we ook prima en zijn zelfs een voorstander van actiever controleren en streng straffen. Allen dit staat los van de hondenbelasting.

De meeste mensen betalen niet graag belastingen maar beseffen wel dat het nodig is om onze samenleving in stand te houden. Problemen ontstaan als er een oneerlijkheid in zit. Hondenbelasting is zon oneerlijkheid en daarom vindt D66 dat we net als de 147 andere gemeenten die de hondenbelasting al hebben afgeschaft wij deze hondenbelasting ook moeten afschaffen.