• Boswachter Spitzen en bestuurslid Van Schuppen van het Streekfonds bij de nieuwe haag

    Utrechts Landschap

Herstel oude cultuurlandschap rondom Amerongen

03-06-2016, 11:10 | Lezersnieuws | Utrechts Landschap

Utrechts Landschap heeft een stukje van het oude cultuurlandschap rondom Amerongen hersteld door langs de akker bij de Tabaksschuur Amerongen een meidoornhaag aan te planten. Vroeger werden in deze omgeving veel akkers van elkaar gescheiden door hagen.

Ter afronding van het project heeft boswachter Hugo Spitzen het bestuur van het Streekfonds Utrechtse Heuvelrug ontvangen en meegenomen voor een wandeling langs de haag. De aanplant van de haag was mogelijk dankzij een bijdrage van het Streekfonds en dankzij een particuliere gift. Het Streekfonds ondersteunt projecten die een bijdrage leveren aan de natuur op de Utrechtse Heuvelrug. Belangrijke bron van inkomsten is de StreekRekening waarop overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen sparen tegen aantrekkelijke voorwaarden.

Spitzen: 'Het is fantastisch dat we dankzij het Streekfonds zo'n oud landschapselement konden herstellen. De tussenliggende akkers beheren we op ecologische wijze, waardoor ze een belangrijk leefgebied vormen voor insecten, muizen en zeldzame akkervogels als de patrijs en geelgors. De hagen bieden kleine dieren als vogels en muizen extra schuilgelegenheid. Ze zorgen er bovendien voor dat honden de akkers niet meer op kunnen. Zo krijgen de akkervogels de rust die ze hard nodig hebben om te overleven.'

Om te voorkomen dat de konijnen de haag direct kaalvreten, heeft Utrechts Landschap langs de haag een tijdelijk raster geplaatst. Spitzen: 'Dat ziet er nu niet zo fraai uit, maar over niet al te lange tijd kunnen we genieten van een volgroeide haag.'

Over Utrechts Landschap

Utrechts Landschap is dé beschermer van natuur en cultuur in provincie Utrecht. Onze natuur en cultuur is letterlijk dicht bij Utrechters. We zijn in 1927 opgericht en vieren in 2017 ons negentigjarig bestaan. We kopen natuurgebieden aan, ontwikkelen ze als het nodig is, maar vooral: we beheren natuur voor de eeuwigheid. Die prachtige natuurgebieden zijn stuk voor stuk vrij toegankelijk voor alle inwoners van onze provincie. Daarnaast hebben we belangrijk monumentaal erfgoed onder onze hoede. Meerdere landgoederen met opstallen, 23 molens en natuurlijk Kasteel Loenersloot.

Utrechts Landschap heeft momenteel 22.000 Beschermers. De overheid legt in toenemende mate de financiële verantwoordelijkheid voor natuur, landschap en erfgoed bij organisaties als de onze. Om ons werk voor al het moois in onze provincie te kunnen voortzetten, is het daarom essentieel om meer Beschermers te werven.