• Cosmas Blaauw en Rutger Abbink van SharePeople

    Veronique Werz

Driebergse startup SharePeople helpt zzp'ers aan betaalbaar alternatief voor AOV

09-01-2018, 12:00 | Lezersnieuws | Cosmas Blaauw

De Driebergse startup SharePeople is nog geen jaar oud, maar wordt nu al gezien als een game-changer in de verzekeringswereld. Volgens Cosmas Blaauw, één van de twee oprichters van SharePeople, wordt risk-sharing in 2018 een volwaardig alternatief voor verzekeren. Dinsdag 16 januari hoort SharePeople of ze de prijs 'startende ondernemer van het jaar 2017' in ontvangst mogen nemen.

Het gaat hard met SharePeople. In april werden de Driebergse ondernemers Rutger Abbink en Cosmas Blaauw geselecteerd uit meer dan 400 Europese startups om mee te mogen doen aan het befaamde acceleratorprogramma Startupbootcamp. Na dit intensieve programma van 3 maanden lanceerden ze afgelopen zomer hun eerste product: Een arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor zzp'ers. Doordat er geen verzekeraar nodig is zijn de kosten zeer laag. De inleg blijft van de deelnemer zelf en pas als er iemand langer dan twee maanden ziek is wordt er een kleine bijdrage gedaan. De rest van het bedrag kan de ondernemer naar eigen inzicht gebruiken om ziekte te voorkomen of om beter te ondernemen.

SharePeople blijkt hiermee een goed alternatief gevonden te hebben voor de AOV voor zzp'ers. SharePeople groeit op dit moment zo'n 25% per maand. Ook steeds meer van de 4.000 zzp'ers in de Utrechtse Heuvelrug weten SharePeople inmiddels te vinden.

Blaauw: "80% van de zzp'ers heeft geen AOV. Ze vinden het te duur of te ingewikkeld en ze vertrouwen de kleine lettertjes van verzekeraars niet. Bovendien: als je nooit ziek bent ben je je geld kwijt."

Abbink: "Bij SharePeople is dat echt anders. De afspraken binnen ons risk-sharing platform worden onderling vastgelegd. Dat maakt het zeer transparant. In de toekomst kunnen we die afspraken prima in een 'blockchain' zetten. We zien daarmee uitstekende mogelijkheden voor allerlei andere verzekeringsalternatieven."