Doornse ijskelder op Tweede Pinksterdag geopend voor bezoekers

31-05-2019, 14:21 | Lezersnieuws | jan willem

De ijskelder die bij Huis Doorn hoorde, ligt aan de rand van het centrum van Doorn in het IJskelderbos. Het is een van de 106 ijskelders die in ons land bewaard zijn gebleven. De ijskelder is al te zien op een kaart van het landgoed uit 1792, en is daarmee een van de oudste ijskelders in Nederland. De exacte bouwdatum is tot nu toe niet achterhaald.

De ijskelder was tot in de Eerste Wereldoorlog in gebruik. De ijsblokken die uit de gracht van het Huis Doorn gezaagd werden, vervoerde men naar de ijskelder in het bos. Er werden geen levensmiddelen in de kelder zelf opgeslagen. Het ijs werd uit de kelder gehaald en in Huis Doorn gebruikt voor koeling van gerechten bij diners. Er was in de keuken van Huis Doorn ook een echte "ijskast" aanwezig, een dubbelwandige kast. Tussen de wanden werd ijs uit de ijskelder gedaan om de inhoud van de kast koel te houden. Een voorganger van onze hedendaagse koelkasten. Tijdens de restauratie in 1991 is de ijskelder geschikt gemaakt als overwinteringsplaats voor vleermuizen.

Tijdens de Dag van het Kasteel op maandag 10 juni (Tweede Pinksterdag) is de ijskelder geopend voor het publiek van 10.00 tot 16.00 uur