De heuvelrug politiek neemt een groot risico.

16-12-2017, 19:40 | Lezersnieuws | J. Klaassen MBA

We kennen allemaal het gezegde waar twee kijven hebben twee schuld. In het geval van het niet toestaan van de verruiming van de winkelopstelling op de zondag voor kerst zijn er meer verantwoordelijken.

We kennen allemaal de stress die de dagen rond kerst met zich meebrengen. We hebben allemaal goede voornemens om het dit jaar goed te doen en alles ruim op tijd in huis te halen.

En toch.

De supermarktwinkeliers hebben eerst het college en daarna de raad gevraagd om deze ene maal de winkels twee uur eerder open te mogen doen.

Zij voorzien een erg grote drukte op de zondag en vrezen naast verkeersoverlast ook een grote druk op de menselijke relaties. De politiek koos ervoor om niets te doen. Laat je dan geen verantwoordelijkheid op je?

In plaats van het belang van de openbare orde en het welzijn van de burger is gekozen het "principe" belangrijker te maken. Het gaat hier niet om de zondagsopening, het gaat om het voorkomen van conflict.

Of je nu kijkt van uit een godsdienstige blik of van uit een maatschappelijke blik is het in dit geval risicovol om principes boven realiteit te verkiezen. Consuminderen is lovenswaardig streven maar de mens moet daar zelf voor kiezen en niet indirect gedwongen worden door symptoom bestrijdende maatregelen.

Hetzelfde geld voor de vrijheid om je godsdienst te beleven zoals jij dat wilt en dan de ander dwingen om zijn gedrag te veranderen om dat jij van je vrijheid gebruik maakt.

Het zal we niet zo'n vaart lopen is hetzelfde als zeggen dat er geen school nodig is in je dorp omdat je zelf geen kinderen hebt.

Conflict is een natuurlijk proces. We hebben er allemaal mee te maken. Niemand is vrij van conflict. Hoe we er mee omgaan is bepalend. Het kan verstrekkende gevolgen zoals ziekte en arbeidsverzuim hebben. In deze tijd van het jaar liggen de zenuwen nu eenmaal wat meer aan de oppervlakte. We pakken veel in een paar dagen en voelen ons verlicht om dingen te doen die we de rest van het jaar zorgvuldig uit de weg gaan. Het is stressen. En het is een feit dat het stress niveau in onze maatschappij sterk is toegenomen.

Daarom zit ik met de vraag: Waarom kon men niet over zijn schaduw heen springen en in het kader van de openbare orde een creatieve oplossing zoeken?

Hopelijk blijft het bij wat geschonden ego's en worden onze hulpdiensten niet opgezadeld met extra werk.

Als professional in de conflict oplossing zie ik het komende weekeinde met zorg tegemoet en hoop ik dat ik het te donker zie.