• Commissie Robotproject v.l.n.r. Erik Pekkeriet (wur), Jelica Honders (Cursusproject), Gerrit Polder (wur), Gwenda Kroon (namens ouders), Henk van de Mheen (scholen), niet op foto: Helma Bouman (Bibliotheek ZOUT)

  Mevr. Polder
 • Deelnemers Tom en Ruben tijdens editie 2016

  Jelica Honders
 • Winnaar 2016 Bert Haze aan het werk

  Jelica Honders
 • Nathan test zijn robot op de wedstrijdbaan (2016)

  Jelica Honders
 • Winaar Bert Haze in actie tijdens editie 2016

  Jelica Honders
 • Winnende ganzen-verjaag robot tijdens editie 2016

  Jelica Honders

Cursusproject, Universiteit, Bibliotheek en Scholen slaan handen ineen voor robot project

19-03-2017, 21:21 | Lezersnieuws | Erik Pekkeriet

Vorig jaar experimenteerde het Cursusproject Amerongen al samen met Wageningen University en Research met een Robot Event voor de Heuvelrug. Dit bleek een groot succes. Ruim 100 kinderen gingen actief aan de slag met als hoogtepunt de Mindstorms Challenge waarbij teams van twee personen de slimste robot probeerden te maken binnen drie uur. "Dit jaar pakken we nog beter uit", aldus Jelica Honders van het Cursusproject, "We willen jeugd ook graag goed voorbereiden op de verschillende robotwedstrijden". Scholen en Bibliotheek ZOUT zijn aangehaakt en ook organiseert het cursusproject een kleine Workshop reeks. Dit alles moet leiden tot geoefende deelname op het Heuvelrug Robot Event dat wordt gehouden op 24 juni 2017 in Amerongen (Allemanswaard).

"We gaan op die dag zo'n beetje heel Allemanswaard gebruiken", aldus Erik Pekkeriet, van het Wageningse Agro Food Robotics team. Van Bibliotheek, tot café, van theaterzaal tot sporthal. Het moet iets leuks en leerzaams worden voor jeugd en volwassenen. Jongens en meisjes. Inmiddels is er een commissie die de organisatie op zich heeft genomen. Het programma voor de 24e staat al aardig in de steigers. Hoofdelementen zijn de Lego Mindstorms Challenge in het theater en de Drone wedstrijd in de sporthal. Daarnaast zijn er tal van binnendruppel activiteiten voor het publiek. Kinderen kunnen aan de slag met Scratch Junior, een eigen borstelbot bouwen, rescue robots door de bibliotheek besturen, 3D ontwerpen en 3D printen. En ook Wageningen zal het nodige aan agro & food robots presenteren.

Voor de scholen zijn we een scholenproject gestart. Wij faciliteren de scholen met LEGO Mindstorms-setjes en zorgen voor de distributie van de setjes tussen de scholen en bieden een kort lespakket aan met instructie. Inmiddels zijn 4 basisscholen in Amerongen en Rhenen aangehaakt. Met Mindstorms kun je via de laptop sensoren koppelen met een computerblok en vervolgens weer motoren aansturen. Zo bouw je een echte robot die werkt op sensorinformatie. Kinderen die Mindstorms hebben kunnen ook zelf oefenen. Een drietal voorbeeld wedstrijdopdrachten staan al op de site, waaronder de wedstrijdopdracht van het afgelopen jaar. Geïnteresseerde scholen kunnen zich melden via de site van het cursusproject (curusprojectamerongen.nl). De grootste focus ligt nu op het Crowdfund, want om voldoende Mindstorms-setjes voor de scholen aan te kunnen schaffen is geld nodig.