• Robotica is het thema van Nederland Leest 2017

    archief Bibliotheek Z-O-U-T

Boek cadeau bij de Bibliotheek Zout

22-10-2017, 15:01 | Lezersnieuws | Helma Bouman

Woensdag 1 november start de landelijke campagne 'Nederland Leest'. Het thema van dit jaar is 'robotica'. De Bibliotheek Z-O-U-T geeft in november het boek 'Ik, robot' van Isaac Asimov, cadeau. Een futuristische raamvertelling rond hoofdpersoon Susan Calvin (1982), robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven. Aansluitend bij het thema worden er workshops robotica en programmeren georganiseerd.

Workshop Robotica

Robots nemen een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. Experimenten met zelfrijdende auto's en hulp in de huishouding zijn aan de orde van de dag. Grote vraag waar ook veel wetenschappers zich mee bezighouden is kunstmatige intelligentie. Want wat gebeurt er als robots zelf leren denken?

Al in de 19e eeuw werden mensen door machines vervangen om werkzaamheden over te nemen. Tegenwoordig kijkt niemand meer op van de flesseninnamemachine bij de supermarkt. Zelfs het uitlenen en innemen van materialen in de Bibliotheek wordt gedaan door robots. Hoe makkelijk is het eigenlijk om een robot te programmeren. Tijdens deze workshop krijgen de aanwezigen de kans om zelf een robot te programmeren zonder gebruik te hoeven maken van de computer.

De workshops worden gehouden in de Bibliotheek Maarn maandag 6 november 10-12uur, de Bibliotheek Elst woensdag 15 november 10-12uur, de Bibliotheek Amerongen donderdag 16 november 10-12uur en de Bibliotheek Leersum donderdag 23 november 10-12uur

Cadeautje van de Bibliotheek

De gehele maand november kunnen bezoekers van de Bibliotheek Z-O-U-T het boek 'Ik, robot' van Isaac Asimov gratis ophalen in één van de locaties. Hoofdpersoon Calvin ontmoette in haar leven allerlei soorten robots. Het gaat in de 9 verhalen over de menselijke trekken bij robots die ontstaan door de mazen in de wetten van de robotica. Hoewel sommige verhalen in de bundel al meer dan een halve eeuw geleden geschreven werden zijn ze qua inhoud, stijl en humor nog steeds actueel. Een spannend boek met ook nog echte breinbrekers!

Isaac Asimov (1920 - 1992) geldt als misschien wel de grootste science fictionauteur aller tijden. Hij was de grondlegger van de robotica en kwam met drie belangrijke wetten die nog steeds als basis dienen voor het denken over robots.

Robo-barometer

Op de website www.bibliotheekzout.nl is tot eind november de Robo-barometer geïnstalleerd. Aan de hand van zes stellingen kunnen websitebezoekers hun mening geven over de rol van robotica in onze maatschappij.