Beter in een oude caravan wonen dan op straat leven of in het bos

10-02-2017, 23:30 | Lezersnieuws | Eef van Doorn

Ik had nooit gedacht dat ik nog eens een ingezonden brief zou schrijven. Maar in verband met het nieuwe bestemmingsplan van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, hier mijn relaas over de camping van mijn zoon Bert.

Rond 2008 zagen we op onze camping dat het niet goed ging met de economie. We kregen veel telefoontjes van hulpverleners uit de regio met de vraag of er op onze camping plaats was voor mensen die in problemen verkeerden. Sindsdien hielp mijn zoon veel mensen uit de brand. Ze mochten op de pof komen wonen totdat ze een uitkering of werk hadden gevonden. Bert hielp de mensen waar nodig door een schuldhulpverleningsbureau voor hen in te schakelen om hun leven op de rails te krijgen. De afgelopen jaren zijn er zeker veertig personen op deze manier geholpen. Er kwamen echter steeds weer opnieuw schrijnende gevallen bij.

Onlangs kregen de campingbewoners een brief van gemeente dat ze weg moesten. Bert heeft steeds gezegd dat hij zijn bewoners niet op straat laat zetten. De dreigende uitzetting gaf spanningen: er belanden drie bewoners in het ziekenhuis. Dit hebben we de burgemeester laten weten en hem uitgenodigd voor een keukentafelgesprek: hij kwam niet.

Waar Bert gepikeerd over was, was dat de gemeente geen respect had voor de campingbewoners. De burgemeester gebruikte zelfs een lelijk woord voor hen. Dat heeft ons gekwetst.

Er komen nu fijne mensen van hulpverleningsinstellingen zoals Humanitas, Kwintes, het Leger des Heils met de bewoners praten. Misschien is er voor hen nog een betaalbaar huisje te vinden. Maar de hulpverleners kunnen ook geen ijzer met handen breken.

De overheid heeft geen geld over voor goede zorg en opvang. Terwijl Bert nooit bij de gemeente heeft aangeklopt, gaat het de gemeente alsnog veel geld kosten want er komen nu dagelijks duurbetaalde sociaal werkers op het erf.

De gemeente heeft bepaald dat de campingbewoners op 15 juni weg moeten. Wij willen graag mensen in nood blijven opvangen, in samenwerking met bovengenoemde hulpverleners. De hulpverleners zijn blij met opvang plaatsen erbij want er is te weinig plek op De Heuvelrug. Maar dat past ook niet in het bestemmingsplan. Dan lees ik dat bestemmingsplannen vaak worden gewijzigd, soms zelfs vanwege een boom. Maar blijkbaar niet voor mensen.

Eef van Doorn