• InbraakPreventieCheck-app

    Nationale Inbraakpreventie Weken

“Doe net of je bij je buren wilt inbreken”

20-06-2019, 15:04 | Lezersnieuws | Machteld

‘Bij mij is er toch niks te halen, dus bij mij breken ze echt niet in’, is de gedachte bij veel mensen. ”Maar zo denkt een inbreker niet”, zegt Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW). “Hij gaat gewoon proberen of er wat te halen valt en let van tevoren heel goed op of er iemand thuis is of niet.” Kijk ook eens door de ogen van een inbreker naar het huis van bijvoorbeeld je buren die al wat eerder op vakantie zijn gegaan. Wat valt je dan op? Liggen er bijvoorbeeld stapels post en kranten zichtbaar op de deurmat? Of gesorteerd in het zicht op tafel. Branden er ’s avonds geen of maar 1 of 2 lampjes in de woonkamer en zijn de lamellen of gordijnen ook overdag potdicht? Staat er dagen achtereen geen auto op de oprit? Zijn alle plantjes in de voortuin weggekwijnd door gebrek aan water? Allemaal signalen waaraan je als ‘inbreker bij je buren’ kan herkennen dat ze op vakantie zijn.

Briefje op de deur: “Melkboer, wij zijn op vakantie”
Zo’n briefje kwam je tegen in de tijd, dat er nog uit iedere deur een touwtje hing waarmee je de deur kon openmaken. Je huis duidelijk onbewoond achterlaten, is voor een oplettende inbreker ongeveer hetzelfde als dat briefje voor die melkboer.

8 tips
Om straks met een gerust gevoel naar je vakantiebestemming af te reizen, heeft de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken 8 eenvoudige tips:

Doe de inbraakpreventiecheck via www.inbraakmislukt.nl.
Download de InbraakPreventieCheck-app in de Appstore of via GooglePlay (zoek op “stop inbraak”).
Zet een tijdschakelaar op alle lampen die je normaliter ’s avonds aanhebt en stel ze in op verschillende tijdstippen.
Verander je gewoonte om je lamellen of gordijnen van je woonkamer helemaal dicht te doen bij het slapengaan een paar weken voor je op vakantie gaat.
Ruim je woonkamer en keuken juist niet perfect netjes op.
Plak (tijdelijk) een nee/nee sticker op je brievenbus of vraag iemand om je brievenbus/deurmat regelmatig te legen. Of plak het raam in de voordeur af met zwart karton, zodat een inbreker de stapels post niet ziet liggen.Vraag een van je buren om een oogje in het zeil te houden.
Post niet teveel op social media waaruit blijkt dat je langere tijd niet thuis bent. Of stel je privacy-instellingen van Facebook zodanig in dat alleen goede vrienden en familieleden je kunnen volgen.

Kijk op: https://youtu.be/9LpEGLURPiE

Kijk ook www.inbraakmislukt.nl.