• Maaimachines van de Utrechtse Heuvelrug

    Staatsbosbeheer

Schapen scheren in het Leersumse Veld

01-06-2018, 12:03 | Lezersnieuws | Corien Koreman

Datum:

donderdag 14 juni 2018, 10:00 tot 16:00

Locatie:

Maarsbergseweg 18a
Leersumse Veld
Leersum

Waarom worden de schapen geschoren? Onze gedomesticeerde schapen zijn in de loop van de tijd hun natuurlijke vermogen om in de rui te raken, verloren. Schapen met een dikke vacht vallen sneller om. Een schaap dat eenmaal op zijn rug ligt, kan zelf niet meer terugdraaien met alle gevolgen van dien. Verder is de dikke wol een ideale plek voor bijvoorbeeld vliegen om hun eitjes in te leggen. En de larven die hieruit komen, kunnen de schapen ziek maken. Alle reden dus om de schapen een handje te helpen door ze te scheren.

Maaimachines De schapen van C&K Landschapsbeheer voeren, door op de Utrechtse Heuvelrug te grazen, een belangrijk deel van het natuurbeheer in dit gebied uit. Daarom wordt vooraf heel nauwkeurig bepaald waar de kudde moet grazen en hoe intensief. Dit wordt door Staatsbosbeheer met de schaapherders besproken voordat ze het gebied in gaan en achteraf ge?valueerd. De kudde bestaat voornamelijk uit Veluwse Heideschapen en Schoonebeekers. Beide sobere gezonde schapenrassen met een goed loopvermogen. Ze kunnen per dag zonder problemen grote afstanden afleggen. In samenwerking met Staatsbosbeheer zorgen deze natuurlijke maaimachines er voor dat de heide niet dichtgroeit met bijvoorbeeld berken of bramen. De kudde wordt tussen maart en oktober ingezet en zij zorgen voor het voortbestaan van heide. Het is niet alleen nuttig, het ziet er ook nog eens prachtig uit!

Honden Een schaapherder kan zijn werk niet uitvoeren zonder zijn beste maatjes, de honden! Deze zeer goed getrainde honden helpen de herder met het hoeden van deze kudde. Omdat zij zich volledig moeten kunnen blijven concentreren op de aanwijzingen van de herder is het niet toegestaan om deze dieren te aaien. Neemt u op deze dag uw eigen hond mee? Houdt hem dan aan de lijn!

Zin gekregen om te komen kijken? Het scheren begint donderdag 14 juni 2018 om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Iedereen is welkom bij de Veldschuur van Staatsbosbeheer aan de Maarsbergseweg 18a in Leersum. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Bezoekers mogen een plukje wol mee naar huis nemen als ze dat leuk vinden.