• Kasteel Maarsbergen

    Rien Pater

Open Monumentendag Maarsbergen

22-08-2016, 22:01 | Lezersnieuws |

Datum:

zaterdag 10 september 2016, 10:00 tot 16:00

Locatie:

Woudenbergseweg 52, Maarsbergen
Dorpskerk Maarsbergen
Maarsbergen

Uitnodiging Open Monumentendag op Zaterdag 10 september 2016

Op 10 en 11 september van dit jaar worden in Nederland de open monumentendagen gehouden met als thema 'Iconen en Symbolen'. De Cultuurhistorische Commissie organiseert één open monumentendag in Maarsbergen op zaterdag 10 september 2016 van 10.00 tot 16.00 uur.

'De familie Du Bois in Maarsbergen' past goed bij het thema. In 1804 kocht Jan Andries du Bois, schout en burgemeester van Maarn en Maarsbergen, Kasteel Maarsbergen met grond en huizen er omheen. Hij voerde grote veranderingen door aan het huis en bijgebouwen. Zijn kinderen Aalt en Geertruida namen het initiatief tot financiering en bouw van de Dorpskerk.

Kom het authentieke interieur van de kerk bekijken en genieten van orgelspel. Er is een doorlopende presentatie over de familie Du Bois en een postertentoonstelling over historisch Maarsbergen.

Ook het terrein rond Kasteel Maarsbergen is gedeeltelijk open voor publiek. U bent welkom in de theetuin bij de oranjerie. Om 11.00, 13.00 en 15.00 u verzorgt een ervaren gids een wandeling van een half uur over het terrein met het accent op de nog zichtbare invloeden van de familie Du Bois op het koetshuis en Kasteel Maarsbergen.

Speciaal ter gelegenheid van deze open monumentendag schreef David Vroon een monografie 'De familie Du Bois in Maarsbergen (1804-1882)'.

Hij geeft een levendig en gedetailleerd beeld van de patriciërsfamilie Du Bois. Speciaal is de beschrijving van de verhouding van Jan Andries du Bois met het dienstmeisje Gijsbertje van Harskamp. Ook beschrijft het boekje de veranderingen op het landgoed en de nog zichtbare sporen van de familie Du Bois.

Wij nodigen u van harte uit voor een bezoek aan de Dorpskerk en Kasteel Maarsbergen op 10 september. Neem gerust uw familie, vrienden en kennissen mee! De toegang is gratis. Het rijk geïllustreerde boekwerkje is verkrijgbaar voor de introductieprijs van € 6. Wilt u van te voren meer weten over de besproken monumenten, ga dan naar www.mmnatuurlijk.nl (Cultuurhistorie, Kaarten, Cultuurhistorische Waardenkaart).