• De sigarenfabriek van de Joodse Amsterdammer Isay Rottenberg

    Erven Rottenberg

'Opa liet zich niet wegjagen uit Duitsland'

19-01-2018, 17:01 | Lezersnieuws |

Datum:

donderdag 1 februari 2018, 20:00 tot 22:00

Locatie:

Traaij 4c, Driebergen
Boekhandel Jacques Baas / Brasserie "Bij Jacques"
Driebergen

De Joodse Amsterdammer Isay Rottenberg runde een sigarenfabriek in nazi-Duitsland. Zijn kleindochters schreven er een boek over en zijn op donderdag 1 februari te gast bij boekhandel Jacques Baas voor een lezing.

Hella en Sandra Rottenberg doen verslag van hun speurtocht naar de sigarenfabriek van hun grootvader, waarover ze het boek 'De sigarenfabriek van Isay Rottenberg. De verborgen geschiedenis van een joodse Amsterdammer in nazi-Duitsland' schreven. Het boek kreeg goede recensies in o.a. De Volkskrant en NRC.

Isay Rottenberg neemt in 1932 een sigarenfabriek over in het stadje Döbeln, nabij Dresden. Niet zomaar een fabriek, maar de modernste van Duitsland. Waarom stapt hij in dit avontuur? En waarom blijft hij als Hitler een half jaar later aan de macht komt?

Hella en Sandra Rottenberg gaan op zoek naar antwoorden op deze vragen. Ze vinden de fabriek terug met de oude machines en in het stadsarchief treffen ze een schat aan documenten over het onderwerp aan. Ze lezen over hoe Isay Rottenberg onverschrokken strijd leverde om zijn bedrijf te behouden, een strijd die hij uiteindelijk verloor.

Het lukt de makers om het politieke en economische steekspel om de fabriek, waarin hoge nazi's zijn betrokken, te reconstrueren. Over deze aangrijpende en boeiende speurtocht - geschiedenis en familieverhaal in één - maakten zij voor de VPRO de radiodocumentaire 'Niet bang te krijgen'.

Hella Rottenberg (1955) is journalist en schrijver. Ze is medeoprichter van het digitale kennisplatform RaamopRusland.nl.

Sandra Rottenberg (1960) werkt als zelfstandig radio- en televisieprogrammamaker voor culturele, politieke en wetenschappelijke organisaties.

De lezing bij Jacques Baas op donderdag 1 februari begint om 20.00 uur. Winkel en brasserie zijn vanaf 19.30 uur geopend voor koffie/thee.

De toegang bedraagt 5 euro. Reserveren gewenst.