• Huis Doorn

    Jan Litjens

Minister redt Huis Doorn

21-09-2016, 21:50 | Lezersnieuws |

Datum:

woensdag 21 september 2016, 21:32 tot woensdag 28 september 2016, 21:32

Locatie:

Langbroekerweg 10, Doorn
Museum Huis Doorn
Doorn

Minister Bussemaker heeft voor de komende beleidsperiode 2017-2020 het met sluiting bedreigde Museum Huis Doorn gered. Sinds het teleurstellende advies van de Raad voor Cultuur van afgelopen mei vreesde het museum voor haar voortbestaan. De minister geeft nu echter 10 miljoen euro extra uit aan cultuur, waarvan Huis Doorn 150.000 euro krijgt, bovenop de eerder in het vooruitzicht gestelde basissubsidie van 205.000 euro.

Dit betekent dat het museum zijn deuren open kan houden en zijn ambitieuze plannen gaat realiseren, zoals de vestiging van een studie- en documentatiecentrum in het poortgebouw, nieuwe educatieve programma's en een uitgebreide herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog in 2018. Tevens investeert het Rijksvastgoedbedrijf de komende jaren in het herstel- en de renovatie van de historische tuinen van het 38 hectare grote monumentale landgoed.

Directie, medewerkers en vrijwilligers zijn blij dat de inzet van de afgelopen vier jaar opgemerkt is door het ministerie van OCW. Door het besluit van minister Bussemaker kan Nederland kennis blijven maken met een uniek stukje Nederlandse en Europese geschiedenis. Bovendien heeft de minister hiermee haar waardering getoond voor de inzet van 180 vrijwilligers, waarmee Huis Doorn als schoolvoorbeeld van de participatiesamenleving te boek kan blijven staan.

Huis Doorn ziet ernaar uit om samen met haar partners bij te dragen aan een verdere bloei van dit bijzondere museum en hoopt in de komende jaren veel bezoekers te ontvangen. De bezoekers ervaren hoe de voormalige Duitse keizer Wilhelm II tot zijn dood woonde in zijn landhuis met kostbare meubelen, kunst en zilver uit zijn Duitse paleizen. Het keizerlijke landhuis is omgeven door een in Engelse landschapstijl aangelegd park waarin zich ook het tentoonstellingspaviljoen bevindt waar de tentoonstelling 'Tusschen twee vuren' het verhaal vertelt van het neutrale Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.