• Schrijver en programmamaker Mathijs Deen

    Merlijn Doomernik (vrij beschikbaar)
  • Omslag 'Over oude wegen'

    omslag boek

Lezing 'Over oude wegen'

29-03-2018, 13:09 | Lezersnieuws | Lars Klein

Datum:

donderdag 12 april 2018, 20:00

Locatie:

Traaij 4c
Boekhandel Jacques Baas
Driebergen

Mathijs Deen ging in zijn boek 'Over oude wegen' op zoek naar romantische verhalen bij oeroude Europese routes die tot op de dag vandaag terug te vinden zijn in de offici?le E-wegen. Resultaat: een fantastisch boek dat levendige geschiedenislessen koppelt aan nuchtere infrastructuur. Oermensen, Romeinen, dwalende soldaten van Napoleon - ze krijgen allemaal een gezicht. Leersum en Broekhuizen worden speciaal in het boek genoemd. Op donderdag 12 april vertelt hij zijn verhaal bij boekhandel Jacques Baas.

Het klonk als een terloopse opmerking van de vader van Mathijs Deen over een stuk autoweg tussen Twente en de Utrechtse Heuvelrug. De woorden blijken voldoende om zijn zoon te inspireren tot een groots boek over wegen in Europa. Het is 1968, Mathijs is een jaar of zes, zit op de achterbank en hoort zijn vader zeggen: ?Dit is de E8. Die loopt van Londen naar Moskou?.

In 'Over oude wegen. De geschiedenis van Europa' brengt hij een ode aan wegen als symbool van de nomadische Europeaan. Mensen zijn altijd op drift, stelt hij, altijd onderweg, van de vroegste tijd tot nu. Evenals in zijn succesvolle boek De Wadden (2013) definieert hij geschiedenis als ?een reeks gebeurtenissen, verbanden, oorzaken, gevolgen? tegen de achtergrond van de verstrijkende tijd. Deens Europese reis is een tweevoudige, een geografische en een historische.

Mathijs Deen (1962) maakt reportages, documentaires en hoorspelen, onder meer voor de VPRO. Zijn verhalenbundel 'Brutus heeft honger' werd lovend ontvangen en genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. In 2013 publiceerde hij het alom geprezen 'De Wadden', dat op de shortlist van de Jan Wolkers Prijs stond en waarvan ruim 20.000 exemplaren zijn verkocht. Ook schreef Deen een roman, getiteld 'Onder de mensen'.

De lezing op 12 april begint om 20.00 uur. Winkel en brasserie zijn vanaf 19.30 uur open voor koffie/thee. De toegang bedraagt 7,50. Reserveren wordt aanbevolen.

Tekstfragment 'Over oude wegen': "Dit is de E8," zei mijn vader. "Die loopt van Londen naar Moskou". We waren onderweg van Twente naar de Utrechtse Heuvelrug, van mijn ouderlijk huis naar mijn grootouders. Mijn grootouders woonden in een huis in een bos op de Utrechtse heuvelrug. De tuinbaaswoning was tegen een koetshuis aan gebouwd, en hoorde bij kasteel Broekhuizen; een achttiende-eeuwse buitenplaats omringd door bos en vijverpartijen.