• Snoei Romeinenbaan

    HSB
  • Wintersnoei

    HSB

Cursus Hoogstamfruit snoeien en planten

19-10-2018, 22:36 | Lezersnieuws | cursus HSB

Datum:

zaterdag 15 december 2018, 20:00

Locatie:

Langbroekerdijk 23
de Weide Blik
Driebergen-Rijsenburg

Ben je begaan met het Kromme Rijnlandschap? Hoogstamboomgaarden horen daarbij!

Op veel plekken in het Kromme Rijngebied worden hoogstamboomgaarden met liefde in stand gehouden. Eigenaren zijn trots op dit erfgoed en doen er veel aan om het voor de toekomst te bewaren. De Hoogstambrigade Kromme Rijnstreek ondersteunt en helpt ze daarmee.

De Hoogstambrigade Kromme Rijnstreek wil dat de hoogstamfruitboomgaarden die zo karakteristiek zijn voor onze streek, behouden blijven. De leden van de brigade (dat zijn er nu ongeveer veertig) zijn daarom in het koudere seizoen tussen oktober en april wekelijks in de weer om boomgaarden te onderhouden en, als dat nodig is, nieuwe fruitbomen te planten. Meestal gaat het om appel- of perenbomen, maar ook kersen en pruimen worden aangepakt.

Enthousiaste vrijwilligers helpen 2 ? 3 keer per maand om het programma in de boomgaard af te werken. Maar de vrijwilligers worden niet zonder voorbereiding de boomgaard ingestuurd. Iedereen krijgt een gedegen basisopleiding van een professionele snoeier. In donderdagavonden in november, december en januari wordt de theorie en de techniek van het snoeien behandeld. Daarnaast worden op zaterdagen praktijkdagen in het veld georganiseerd waar het geleerde onder leiding van een ervaren snoeier wordt geoefend. Er is ook veel aandacht voor veiligheid: je werkt soms op hoogte en met scherp gereedschap.

De theorieavonden vinden plaats op de Weide Blik, Langbroekerdijk 23 Driebergen. Er worden voor de aansluitende zaterdag boomgaarden gezocht, passend bij het behandelde tijdens de avond.

Om in jullie agenda te reserveren, alvast de data: In 2018: 15 en 17 november 20 en 22 december

In 2019: 17 en 19 januari 9 februari

En een snoeidag steenvruchten en zomer snoei, maar deze is nog nader te bepalen!

De theorieavonden vinden plaats op de Weide Blik, Langbroekerdijk 23 Driebergen. Er worden voor de aansluitende zaterdag boomgaarden gezocht, passend bij het behandelde tijdens de avond.

Meer info en aanmelden: cursus.hsb@gmail.com