• Arjan Veen: 'Ik verheug me op de samenwerking met het Wijks Vocaal'

    Arjan Veen

Choral Evensong in de Maartenskerk

11-09-2017, 10:40 | Lezersnieuws |

Datum:

zondag 17 september 2017, 16:30 tot 17:15

Locatie:

Kerkplein 2, Doorn
Maartenskerk
Doorn

U kent ze wel. Die rustgevende Evensongs waar Engelse kathedralen het alleenrecht op lijken te hebben. De reeks Doorn Zingt start 17 sept. 16.30 uur met een Choral Evensong verzorgt door het Wijks Vocaal onder leiding van Bernhard Touwen. Ds. Teun Kruijswijk Jansen is de liturg en Arjan Veen organist. Hij verheugt zich er op om zo'n soepel en vol klinkend koor als het Wijks Vocaal te mogen begeleiden.

Een Evensong is een gezongen avondgebed voor koor en organist. Niet alleen de gebeden worden gezongen, ook sommige bijbelgedeeltes en de geloofsbelijdenis. Daarnaast staan een aantal hymns op het programma die de bezoekers mee kunnen zingen. In een Evensong wordt niet gepreekt.

De gebeden (preces en Responses) zijn dit keer van de hand van Thomas Tallis. Het Magnificat en Nunc dimittis zijn van Charles Villiers Standford. U hoort Anthems van Thomas Mudd en Da Palestrina, en het Credo komt uit de Mis in G van Franz Schubert. De psalm voor deze viering is psalm 46. Maarten Luther heeft die omgewerkt tot het lied 'Ein fester Burg ist unser Gott', waarvan de Engelse versie gezongen wordt. De laatste van de vier hymns is een avondlied. Zoals steeds heeft het orgel het laatste woord. Organist Arjan Veen speelt de afsluiting.