Wintersport

Graven in het verleden: hoe was het hier vroeger? Een interessante vraag die velen bezig houdt. Sporen zoeken, ouwe koeien uit de sloot halen? Het is maar hoe je het noemt. Vorige week: de Nationale Archeologiedagen. Een aantal dagen waarop mensen kennis kunnen maken met de boeiende wereld van de archeologie. En boeiend, verrassend is deze zeker. Dat blijkt steeds weer. Zo was het hier vroeger koud; had je hier vroeger gletsjers. Het dal waar de De Maarsbergseweg tussen Leersum en Maarsbergen loopt was ooit, toen er nog geen sprake was van opwarming van de aarde, het eind van een enorme gletsjer. Later toen het warmer werd verdween de gletsjer en liet een soort van 'gat' in de Utrechtse Heuvelrug achter: de Darthuizer Poort. Bijzonder.

En ook bijzonder is de meer recente geschiedenis van dit gebied: zo lees ik in De Kaap dat het gebied van de Darthuizerberg net voor de tweede wereldoorlog een heus skigebied was met skihellingen en een echte sleeplift. Leersum was in die tijd het skigebied van Nederland! Met echte Nederlandse kampioenschappen slalom en langlauf en bobsleeën. Wie had dat ooit gedacht. Zou nu ook wel weer leuk zijn: skiën zo dicht bij huis. Niet meer naar de Alpen of, het toppunt van decadentie, de poedersneeuw in de VS; scheelt een hoop reistijd en kosten. Dat het VVV dit nog niet heeft opgepakt.

De mogelijkheden zijn welhaast onbeperkt. Bouw er een restaurant à la Klein Zwitserland in Driebergen bij en je zult eens zien. Komen er vast nog meer toeristen naar onze heuvels. En hebben we niet alleen 's zomers maar ook 's winters toeristen over de vloer.

En met de huidige technieken om kunstsneeuw te maken heb je volgens mij geen echte sneeuw meer nodig. Een gat in de markt dus dat ook nog eens perfect aansluit bij de vergrijzing van onze gemeente: oudere mensen hoeven niet zonodig een zwarte piste in Oostenrijk of een met poedersneeuw bedekte helling in de VS te hebben. Juist de wat eenvoudiger, gezapigere helling heeft voor deze doelgroep de voorkeur.

En er zijn meer mogelijkheden om onze gemeente als wintersportoord op de kaart te zetten. Neem bijvoorbeeld het enorme mountainbikeparcours dat een paar jaar geleden is aangelegd. Ook daar kun je 's winters leuke dingen mee doen. Maar je moet het wel zien! Mountainbiken in de sneeuw en op de technisch gesproken wat minder moeilijke gedeeltes kun je ook het langlaufen introduceren.

En dan de unieke combinatie met schaatsen op het Leersumse Veld. Wat een kansen. De plassen op het Leersumse Veld hebben bovendien nog het grote voordeel dat ze zo ondiep zijn. Daarmee behoren ze tot de steeds kleiner wordende groep van meren in Nederland waar je relatief snel op natuurijs kunt schaatsen.

Zoveel kansen, het is een kwestie van inkoppen....... Ik zie het helemaal zitten!

Adriaan Boland