Van geluk gesproken

HEUVELRUG 'De periode van mist, regen, vroeg donker en toch nog laat licht is weer aangebroken. Ik merk dat veel van mijn huisgenoten mee gaan somberen. Zelf steek ik juist een extra kaarsje aan. Ik wil mijn gevoel van tevredenheid niet weg laten jagen. Hoe krijg ik anderen mee?'

Dat was de vraag die ik kreeg, gekoppeld aan het verzoek om ter gelegenheid van een 85ste verjaardag een gesprek in een woongroep te leiden over geluk en ongeluk, voldaanheid en berusting. Spannend.

Ter voorbereiding dook ik nog eens in de resultaten van een onderzoek dat de KBO en PCOB deze zomer lieten doen onder 2500 ouderen. 73 procent van de Nederlandse senioren voelt zichzelf een gelukkig mens, 6 procent is ronduit ongelukkig en de rest pendelt daar tussen in. Het meest verrassende uit dit onderzoek is misschien wel de constatering dat de meeste mensen na hun 55ste het grootste geluk ervaren. Er is dan veel sociale druk weggevallen: niets hoeft meer, alles mag, er is geen carrièredruk meer, de kinderen zijn de deur uit, je kunt je eigen tijd indelen.

Belangrijke factoren zijn: de eigen gezondheid en die van partners en andere naasten, geld (want gebrek aan geld legt een enorme druk op), zinvol bezig zijn, en contacten met anderen. Vrijwilligerswerk scoort hoog. Twee op de drie ouderen doen iets in die sfeer; twee op de tien verrichten ook mantelzorg. Negen van de tien senioren vinden dat we geluk voor 60 procent zelf in de hand hebben. Dat heeft vooral te maken met het besef dat gelukservaringen liggen in kleine dingen: een zingende vogel, een mooi bosgezicht, de glimlach van een onbekende, een compliment van je kinderen, ontroerende muziek, een wandeling in de natuur.

Verdriet daarentegen heeft vooral veel te doen met de grote dingen in het leven: ernstige ziekte, overlijden van partner of kinderen, een scheiding, een depressie of een burn-out. Bij twee op de tien senioren (van de totale 6 procent) was het ongelukkige gevoel zelfs zó ingrijpend dat levensbeëindiging als reële optie werd gezien of onderzocht.

De conclusie van het onderzoek was: met de jaren komt er meer geluk en tevredenheid bij de meerderheid van de senioren, maar een minderheid heeft het heel zwaar. Prangende vraag die ik aan de woongroep ga voorleggen: is onze compassie met die minderheid te vertalen in activiteiten van de gelukkigen? Kunnen we iets doen?

Zelf word ik er wel heel gelukkig van dat een 85-jarige de wil en de energie heeft om haar verjaardag op deze manier te vieren. Inspirerend. Zó wil ik ook heel graag 85 worden!

Marjolein Copier,

Bestuurslid Seniorenplatform Utrechtse Heuvelrug

tel. 0343-442804