Panorama's

Ik las over Panorama Heuvelrug, een schilderij van 50 meter lang dat de highlights van onze gemeente laat zien. Je kijkt er de Heuvelrug rond. Als Panorama Mesdag, maar dan niet van Den Haag maar van Utrechtse Heuvelrug. Binnenkort is het klaar. Weer een panorama er bij!

Het gaat goed met de panorama's en vergezichten in onze gemeente. We zijn een gemeente van panorama's. En er zijn er veel: Uitkijktoren De Kaap in Doorn of, iets minder bekend, Graftombe Nellesteyn bij de Donderberg-rotonde in Leersum. Heerlijke punten, zeker in zo'n bosachtige omgeving, die je de mogelijkheid bieden om je blik te verbreden.

En er zijn de laatste tijd ook allerlei nieuwe uitzichten bij gekomen. Dichtgegroeide lanen waar bomen en struiken verwijderd zijn waardoor er zichtlijnen zijn ontstaan. En wat dacht u van al die open plekken die er de afgelopen jaren in het bos zijn gemaakt. Ik moet bekennen dat ik deze, aanvankelijk door mij als kaalslag betitelde activiteiten, steeds meer ben gaan waarderen. Het bos is opener, vriendelijker, afwisselender geworden. Er is veel meer te zien en wandelingen zijn interessanter geworden.

En ook is het doek voor bedrijventerrein Leersum-Amerongen definitief gevallen. Het wijdse uitzicht vanaf de N225 over de Ameronger Eng is daarmee gered. Er is zelfs een initiatief genomen om een groenstrook langs het terrein aan te leggen zodat de bebouwing van het Amerongse industrieterrein aan het zicht wordt onttrokken. Kortom: het uitzicht wordt niet alleen behouden, maar zelfs verbeterd.

Ik ben blij met deze ontwikkelingen! Uitzichten, panorama's zijn namelijk goed voor mensen. Daar ben ik heilig van overtuigd. Wonen in een bos waar je maximaal drie bomen ver kunt kijken is op den duur niet goed voor een mens. Het beperkt niet alleen je blik maar ook je geest. Het maakt je kortzichtig. Wat dat betreft zou je denken dat Trump z'n leven lang in een bos gewoond moet hebben.

Dit in tegenstelling tot Sinterklaas: het schoolvoorbeeld van iemand wiens leven doordrenkt is van uitzichten en panorama's: of hij nu vanaf het achterdek van z'n stoomboot de einder aftuurt of boven op het dak van een huis met het uitdelen van pakjes bezig is: de uitzichten zijn wijds. Omstandigheden die ongetwijfeld hebben bijgedragen aan zijn hoge leeftijd van, als ik me niet vergis, 237 jaar.

Sinterklaas: dat doet me ineens denken aan mijn nog niet afgeronde speurtocht naar een gewone, normale chocoladeletter. Ik zag alleen maar letters met frutsels en fratsels en versieringen erop. Een gewone, kale letter zonder versiersel is blijkbaar passé. Maar goed, laat ik nog maar even verder zoeken voordat ik m'n conclusies trek. Door al die bomen hier ben ik misschien wel wat kortzichtig geworden. Ik had in mijn vorige column ook al een duurzaamheidsrestaurant in Amerongen over het hoofd gezien ......

Adriaan Boland