Hoe herken je een echte hipster?

'Amerikaanse subcultuur nu ook op de Heuvelrug gesignaleerd'. Ik miste nog net niet de uitroeptekens toen ik dit artikel las in de Heuvelrug Totaal van november. Normaal heb ik vrij weinig met dat soort ongeadresseerde, maar in een huis-aan-huisblad verstopte, reclame. Naar mijn idee staat het steevast bomvol reclame en spreekt het de doelgroep niet aan. Mij niet althans.

Met enige verbazing las ik echter het artikel over de hipster. 'Een subcultuur die nog niet zo lang geleden ontstond in Noord Amerika'. Sorry, maar wat een verschrikkelijk slecht artikel. Het vermoeden werd groot dat de schrijver van het stuk meer oog heeft gehad voor de 'leuke en spontane vriendin' (serieus?) dan voor het fenomeen hipster in het algemeen. Ik weet niet wie het geschreven heeft. Compleet in stijl staan er nergens auteursnamen bij, maar als ik zo'n slecht stuk had geschreven had ik mijn naam er waarschijnlijk ook niet onder gezet.

De 'hipster' bestaat namelijk niet meer. Deze groep mensen wilden hun individualiteit uitdrukken, zich als individueel persoon onderscheiden. Zodra men iemand eigenlijk als 'hipster' aanwijst is er sprake van die 'hipster' in een hokje plaatsen. Laat dat nu net zijn wat een 'hipster' niet wil. Bovendien is de stijl niet nieuw zoals het artikel beschrijft. In de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw werd er al over hipsters gesproken, dus hoezo nog niet zolang geleden ontstaan? De hipsters van toen zagen er anders uit dan nu, maar het principe blijft hetzelfde. We kunnen het fenomeen overigens nog verder terugtrekken in de tijd, maar ik denk dat ik het punt wel duidelijk heb gemaakt dat het niet nieuw is.

Het artikel in de Heuvelrug Totaal voelde in ieder geval niet af en verschrikkelijk snel geschreven. De vriendin van Sander (haar naam wordt niet genoemd) zal ongetwijfeld een leuke en spontane meid zijn, maar om dat in een artikel te noemen? Als zoiets over mijn partner geschreven wordt zet ik toch wel vraagtekens bij de auteur, behalve als ik het zelf ben natuurlijk. Ik vraag me meer af of er ook gesproken is over de huidige betekenis van het woord 'hipster'. Naast dat het een onderbroek is, is het woord ook een scheldwoord geworden voor mensen die denken dat ze beter zijn dan de rest. Alsof ze verheven staan boven het 'gewone volk' en daarom maar een baard laten staan en met analoge camera's rondlopen.

Dat is het leuke aan het studeren van geschiedenis, je herkent bepaalde trends of in dit geval subculturen, door de eeuwen heen. Op de Utrechtse Heuvelrug zijn er verschillende culturen, al werd het me wel een keer vrij duidelijk gezegd: "Als je niet naar de kerk gaat en/of niet gelovig bent, dan hoor je er eigenlijk niet bij."

Nou, ik ben noch kerkelijk gezind, noch heb ik kinderen. O, misschien maakt dat me dan wel een hipster! O nee, wacht, door het te benoemen bestaat die juist niet meer. Dan blijf ik wel gewoon mezelf, net zo authentiek.

Stephanie van Baggem