Historisch erfgoed of toeristische trekpleister?

'Drie Heuvelrugse schaapskooien gaan een nieuwe toekomst tegemoet als theeschenkerij, recreatiewoning of atelier.' Hiermee opende een bericht over drie schaapskooien op de Utrechtse Heuvelrug. Het zette me aan het denken. Er zijn tegenwoordig veel van dit soort concepten. Denk maar aan wandelen met alpaca's, knuffelen met koeien of mediteren tussen de ezels.

Nee, wat me het meest opviel uit het artikel was het idee van adviseur Fokker. Door het verbouwen van de schaapskooien worden mensen uit de stad naar de Utrechtse Heuvelrug 'gelokt'. Toegegeven, het is inderdaad heerlijk rustig op de Utrechtse Heuvelrug, maar om nu te zeggen dat iedereen uit de stad hier lekker naartoe moet komen. Ik snap het wel vanuit toeristisch oogpunt, maar denk dat de rust hier tegelijkertijd mee verdwijnt. Neem bijvoorbeeld het 'centrum' van Doorn. Doorgaans is het daar al wel wat drukker, afhankelijk van de dag en het tijdstip, maar zodra de zon zich meer laat zien en/of het wielrenseizoen weer begint zit het er stampvol. Dat merk je overigens wel als je als automobilist onderweg bent, sommige wielrenners denken dat ze alles mogen. Let wel, ik heb het over sommige, dus niet allemaal.

De Utrechtse Heuvelrug staat sowieso al bekend als een plek om lekker rustig te kunnen wandelen. Het is ook niet vreemd om ineens een hert of ander wild tegen te komen. Neem bijvoorbeeld het Doornse Gat waar eerst nog een hele konijnenpopulatie te vinden was. Ik vrees alleen dat de uitbraak van het zeer besmettelijke VHD (Viral Hemorrhagic Disease) hier een einde aan heeft gemaakt.

Frappant is overigens wel dat er veel (terecht) protest is tegen de plannen voor de Marinierskazerne in Doorn. Over de toeristische plannen voor de schaapskooien is er (nog) geen tegengeluid. Er wordt gevreesd voor verkeers-, veiligheids- en milieuproblemen door het bouwen van wooncomplexen. De politieke discussie daargelaten (daar kan je pagina's vol over schrijven) ben ik van mening dat Doorn sowieso nog niet klaar lijkt te zijn om het grote toerisme aan te trekken, laat staan dat er meer drukte in woonwijken kan komen. De VVV in Doorn is vervangen door een ijssalon en neem bijvoorbeeld Huis Doorn. Zodra daar een groter evenement is ontstaan er al verkeersproblemen. De parkeerplaats bij het museum is voldoende voor een reguliere zaterdag (maar waar die slagboom voor is weet nog niemand), maar op andere dagen staat ook het Sitiopark al snel vol. Gevolg: bezoekers parkeren in de aanliggende woonwijk waardoor de bewoners weer moeten uitwijken. Dat lijkt ook al snel het geval bij de maandelijkse markt in het park. Een ander voorbeeld is het 'gezeur' over de Lidl in Driebergen. Wederom over parkeergelegenheid en overlast hierdoor.

Ik denk dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug er goed aan doet om nog eens te kijken naar wat ze precies willen uitdragen. Willen ze een toeristische trekpleister/kleine stad of willen ze het dorpse karakter van de Utrechtse Heuvelrug behouden? (En is dat 'dorpse' niet al toeristisch genoeg?)

Stephanie van Baggem