De stad op het platteland

Toen ik het vier jaar geleden had over de Utrechtse Heuvelrug, had ik het over: de rust, de natuur, de gemoedelijke sfeer en het 'gat' in de verbindingen (internet en telefonie). Had, want als ik de Utrechtse Heuvelrug nu beschrijf heb ik het nog wel over de natuur, maar ook over de dingen die in eerste instantie niet zo opvallen. Van die zaken die men alleen weet als men er ook echt woont bijvoorbeeld.

Zo heb ik stiekem best een beetje moeten lachen om het nieuwsbericht over het zware vuurwerk waarmee twee mensen de flitspaal in Doorn hebben geprobeerd op te blazen. Even voor de goede orde; ik ben tegen vandalisme. Of tegen diefstal en beschadigingen in het algemeen. Van andermans spullen blijf je gewoon af. Toch moest ik hierom lachen omdat het iets is wat ik totaal niet had verwacht in Doorn.

Dat de flitspaal nog fier overeind staat, is overigens geen verrassing en als ik de Facebookreacties van sommige mensen mag geloven is dat best jammer. Rij dan gewoon de maximum snelheid, dan hoef je ook niet vereeuwigd te worden op een dure foto. Niet dat ik flitsers toejuich, maar ik denk soms ook weleens dat er gecontroleerd kan worden op te-langzaam-rijders. Ik kan moeilijk tegen mensen die 50 rijden waar je 80 mag en er een inhaalverbod is.

Het valt me sowieso op dat het nieuws in de Utrechtse Heuvelrug de laatste tijd meer een 'stadsgevoel' geeft. Het is nieuws waarvan je het niet verwacht. Zo heb ik me verbaasd over de doorzoeking van een bus door het 'Team Explosievenverkenning'. Het lijkt me dat het een heel spektakel is geweest, een bus tussen Doorn en Leersum die is stilgezet vanwege een trillende tas in het bagagerek. Het vermoeden van een bommelding in de Utrechtse Heuvelrug is natuurlijk helemaal groots, maar ik moet zeggen dat ik er weinig van heb meegekregen. Ben ik even een paar dagen weggeweest, mis ik weer van alles!

Iets wat ik eigenlijk niet per se had hoeven missen, was het nieuws over Radio90FM. Ik had er, totdat ik erop gewezen werd, werkelijk nog nooit van gehoord. Of nou, gewezen, mijn aandacht werd getrokken door een post van mijn buurvrouw 'Censuur op de Heuvelrug!'. Het blijkt een gesubsidieerde radiozender te zijn waarvan de basis in Leersum zit. Als de gemeente het financiert, blijft het in ieder geval wel erg stil. Zelfs op de 'Welkom-op-de-Utrechtse-Heuvelrug-markt' (ik moet het een naam geven) was er niets over te vinden en ik hoor er verder ook niemand over. Dat blijkt enigszins logisch, mijn buurman vond het dan ook veelzeggend dat ik het niet kende, omdat dus 'bijna niemand het kent.' Ik weet er het fijne niet van, maar het schijnt dat het bestuur daar er een fijne lijn van tirannie op nahoudt. Schijnt, want dit lijkt me weer een voorbeeld van iets waar je alleen het fijne vanaf weet als je er zelf mee bezig bent. Als buitenstaander moet ik afgaan op de verhalen die ik hoor, net als de mensen die niet op de Utrechtse Heuvelrug wonen dat ook moeten. Een ding is zeker, mijn beeld van de Utrechtse Heuvelrug is door de jaren heen een stuk levendiger geworden.

Stephanie van Baggem