• Archief BDUmedia

Eis: 3,5 jaar cel voor woningoverval en babbeltruc

DRIEBERGEN/DOORN Tegen een 57-jarige Driebergenaar is vrijdag drieënhalf jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, geëist voor het beroven van een bejaard echtpaar in hun woning in Driebergen-Rijsenburg. De man lichtte bovendien een 100-jarige vrouw in Doorn met een babbeltruc op.

De bewoonster van een woning aan de Engelenburg oefende op woensdagavond 5 juni op de oprit met het lopen op krukken toen de verdachte plotseling met een mes voor haar stond. Hij volgde de geschrokken vrouw het huis in en eiste geld. Haar echtgenoot overhandigde hem in eerste instantie 30 euro, maar dat vond de verdachte niet genoeg. De bewoner gaf hem daarop nog een enveloppe met 1.600 euro spaargeld.

De politie kon de gevluchte Driebergenaar binnen 24 uur aanhouden omdat de wijkagent hem in het signalement herkende. Ze kwam bij hem aan de deur na een melding dat de man bij een 100-jarige vrouw in Doorn 85 euro had losgepraat met een kulverhaal. Hij vertelde de hoogbejaarde vrouw dat haar buurvrouw met een gebroken enkel in het ziekenhuis lag en dat er geld nodig was om haar auto weg te laten slepen. De Doornse zag de volgende dag dat haar buurvrouw, een vriendin van de verdachte, helemaal niets mankeerde.

DRUGSVERSLAVING ,,Het is het stomste wat ik ooit gedaan heb, echt", betuigde de verdachte met tranen in zijn ogen spijt in de Utrechtse rechtszaal over de woningoverval. De man was dit voorjaar teruggevallen in zijn oude drugsverslaving nadat hij de afgelopen tien jaar clean was geweest. Hij had dringend geld nodig om zijn dealers af te betalen en zag onder invloed van drugs geen andere uitweg meer. "Als je een beetje normaal kan nadenken, dan doe je dat niet", aldus de man. Hij heeft inmiddels een excuusbrief aan het echtpaar geschreven. Ook heeft de 100-jarige Doornse haar geld terug gekregen.

PROEFTIJD Om te voorkomen dat de man in de toekomst weer in drugsgebruik afglijdt, wil de officier van justitie dat hij als bijzondere voorwaarde gedurende een proeftijd van acht jaar onder toezicht komt van de reclassering. "Dit mag niet meer. Dit mag echt nooit meer", benadrukte ze. De Driebergenaar vertelde in de rechtszaal eerlijk dat hij niet kan garanderen dat hij van de drugs afblijft, ook al wil hij dat wel en denkt hij dat hij dat wel kan. Hij had geen bezwaar tegen begeleiding door de reclassering en andere voorwaarden, zoals het volgen van behandelingen en verplichte controles op alcohol- en drugsgebruik.

UITSPRAAK De rechtbank doet vrijdag 4 oktober uitspraak. Zijn advocaat pleitte voor een celstraf van maximaal twee jaar, waarvan een deel voorwaardelijk. Hij benadrukte dat de Driebergenaar nooit eerder voor geweldsdelicten met politie en justitie in aanraking was geweest. "Dat ligt niet in zijn aard", aldus de raadsman. De verdachte heeft inmiddels zijn huis in Driebergen-Rijsenburg opgezegd. Hij durft zich uit schaamte niet meer in het dorp te vertonen.