• Marc Satijn

Van Benschop neemt afscheid

Advertorial

DRIEBERGEN De deuren van Juwelier van Benschop zullen na 42 jaar gevestigd te hebben gezeten in Driebergen definitief sluiten. Eigenaren Eli en Gerda van Benschop wilden het twee jaar geleden nog niet eens over stoppen hebben, maar zien nu in dat hun leeftijd én het feit dat ze een nieuwe huurder voor hun pand hebben gevonden genoeg redenen biedt om te gaan genieten van een welverdiend pensioen. 

Het sluiten van de juweliersdeuren betekent een gemis voor Driebergen, maar biedt direct kansen aan een ondernemersduo die een nieuw concept op poten wil zetten: 'Partners in Ambacht'. Een 'concept-store' vol met handgemaakte en unieke producten, gemaakt door kunstenaars en ambachtslieden die op hun beurt een stukje winkelruimte kunnen huren. ,,Alle producten moeten wel worden gemaakt van bijvoorbeeld hergebruikt, duurzaam of fair trade materiaal", vertellen ondernemers én kunstenaars Dorien Schults en Mirjam Verhoef. ,,Wij zien de komst van deze dames als een 'bof' en het is geweldig dat zodra wij er uit gaan er weer iets nieuws in komt", vertelt Gerda van Benschop, die het werk samen met haar man wel erg zal gaan missen. ,,We zijn echt mensenmensen en lopen hier al 42 jaar rond. Ik denk dat ik dan ook nog geregeld in de nieuwe conceptstore aan de koffietafel te vinden zal zijn", lacht Gerda.

Het echtpaar verdwijnt dan ook niet volledig uit de winkel, want Dorien en Mirjam hebben al te kennen gegeven graag gebruik te maken van de kennis en vakmanschap dat Eli van Benschop in handen heeft.

CONCEPT

In de nieuwe winkel zullen onder andere workshops worden gegeven, gaan Edelsmid Mirjam en beeldend kunstenares Dorien zelf ter plekke hun producten maken en kunnen andere ambachtslieden en kunstenaars hun producten aanbieden door voor een vast bedrag van 30 euro per maand een halve meter plankruimte te huren. ,,We hebben nog geen enkel andere conceptstore gevonden die hetzelfde concept hanteert. Vaak moeten kunstenaars dan hoge kosten en provisies afdragen, maar wij vragen echt enkel een bedrag per maand én het is maandelijks opzegbaar." Partners in Ambacht hanteert wel voorwaarden waaraan je moet voldoen voordat je in de winkel mag exposeren. ,,Alle producten moeten uniek zijn en bij voorkeur gemaakt van hergebruikt, duurzaam of fair trade materiaal", vertelt Mirjam, die trots aanvult dat ook voor de inrichting van de winkel gebruik gemaakt gaat worden van spullen van Van Benschop. ,,De huidige verkooptafeltjes, de vitrines, de verlichting; we gaan alles weer in de winkel terugbrengen." 

CROWDFUNDING

Om hun plan te realiseren zijn de dames nog bezig met een Crowdfundactie. ,,Crowdfunding past bij ons als coöperatie. Een eerlijke deal met een duurzaam karakter. Wie ons voor 10 augustus steunt bij de crowdfunding, krijgt twintig procent extra op een strippenkaart, een unieke tas bij een cadeaubon en voor kunstenaars een week gratis bij het reserveren van een plank." Steunen kan via crowdaboutnow.nl/partnersinambacht.

Ondanks dat de sleutel pas op 1 oktober over gaat en de nieuwe winkel op 18 november opent, nemen klanten nu al wel uitgebreid afscheid van het juweliersechtpaar, die inmiddels ook de uitverkoop zijn gestart die doorloopt tot de daadwerkelijke sluiting. ,,Wij willen hoe dan ook iedereen heel hartelijk bedanken voor hun vertrouwen", aldus Van Benschop.