• Pander Roskam
  • Pander Roskam
  • Pander Roskam
  • Pander Roskam

Wilhelminaschool renoveert centrale ruimte (video)

AMERONGEN De Wilhelminaschool in Amerongen nam maandag de gerenoveerde centrale ruimte feestelijk in gebruik met de onthulling van de nieuwe naam van de ruimte: 'Het Amfi'.

Pander Roskam

De school is in 2013 flink opgeknapt. De plafonds zijn vernieuwd. De verlichting is verduurzaamd. De wanden zijn geschilderd en de vloerbedekking is vervangen. Directeur Gerbert Boor: ,,Eén van de ouders, tevens binnenhuisarchitecte, Jenneke van Dijk heeft de kleurstelling neergezet. Zij heeft gekozen voor kleuren die passen bij de leeftijd van ons gebouw en die een warm, huiselijk gevoel creëren.

Bij de opknapbeurt was er niet genoeg budget om de centrale ruimte te renoveren. De ruimte is al jaren in gebruik om de week te openen en te sluiten met alle leerlingen. Daarnaast wordt de ruimte tweemaal per week gebruikt als speellokaal voor de jongste kinderen die daar kunnen bewegen in een veilige omgeving. Tot slot gebruikt de plusklas de ruimte als lokaal om een apart programma te volgen.

SCHETS ,,Op een gegeven moment kwam Carla Spijk, de leerkracht van groep 1 en 2 naar me toe met een schets van een nieuwe indeling van de ruimte. Zij stelde voor om het podium te verplaatsen naar de andere kant van de ruimte. Dan zouden we in de ronding een soort tribune kunnen maken, die we dan op andere momenten kunnen gebruiken als tafels voor als de kinderen erin werken als het een klaslokaal is. Ik was gelijk enthousiast. Binnen de school hebben we een andere ouder benaderd: Arjan Muller is van oudsher meubelmaker en ontwerper. Hij heeft samen met Jenneke de potloodschets van Carla uitgewerkt tot een schitterende ruimte."

AMFI De naam 'Amfi', komt van amfitheater, een plek waar college's worden gegeven, maar ook waar theaterstukken worden gespeeld en concerten gegeven. ,,Omdat de ruimte zo intensief wordt gebruikt hebben we er ook flink in geïnvesteerd. Er is een tribune gemaakt die uitschuifbaar is zodat de onderdelen als tafel gebruikt kunnen worden als werkplekken. De sportelementen komen terug in de vorm van cirkels bijvoorbeeld door de ringen van een gymnastiektoestel te gebruiken om lampen in hoogte te verstellen.''

De grote stip op de vloer is onderdeel van een basketbalveld. De kleuters gebruiken de stip als centrum van een kring. ,,We hadden een kale witte wand om de ruimte te kunnen verdelen, daar hebben we een grote foto op af laten drukken. Daarop zie je kinderen die buiten spelen op de Laan van het kasteel. Wij zijn misschien de enige school in Nederland zonder schoolplein, maar we hebben een overeenkomst met het kasteel dat de kinderen op de Laan kunnen spelen."

ZWARTE MUREN De muren en het plafond zijn zwart geworden. ,,Daar had ik van te voren wel even moeite mee, maar het blijkt een geweldige keuze te zijn. Het was een grauwe grijze ruimte in het midden van de school, maar nu is het een stralend middelpunt."

Meer informatie op de website van de school en in de video bij dit artikel.