• Ingang van het landhuis van Afrojack.

    Dorpsjournalist.nl

'Wethouder trekt Afrojack voor'

LEERSUM Een deel van de Heuvelrugpolitiek zegt dat de gemeente de beroemde deejay Afrojack de hand boven het hoofd houdt. Terwijl sommige inwoners volgens de partijen ,,moeten bloeden voor illegale bouwwerken'', wil wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) de overtredingen op het landgoed van Nick van de Wall achteraf legaliseren. Ondanks het gemor zet de gemeenteraad zijn hakken niet in het zand, de partijen gaan akkoord met Boonzaaijers regeling.

Michiel Schaaij

CONTROLE Afrojack liep vorig jaar tegen de lamp, nadat hij zonder vergunning van de gemeente bij zijn woning aan de Gooyerdijk aan het bouwen geslagen was. Bovendien kwamen er overtredingen door de vorige bewoners aan het licht. Aanleiding voor de controle door toezichthouders waren tips van omwonenden. De werkzaamheden werden op last van de gemeente stilgelegd.

KLASSENJUSTITIE Nadat burgemeester en wethouders lieten weten dat zij de overtredingen wilden legaliseren, sprak raadslid Peter van der Zee op de website van de plaatselijke VVD-afdeling het vermoeden van klassenjustitie uit. Donderdagavond klonk er opnieuw kritiek op Boonzaaijers bereidwilligheid tegenover de wereldberoemde Leersumer. D66-er Erwin Kamp zei te vermoeden dat ,,sommige mensen misschien wat meer worden geholpen dan anderen."

OMHEINING Raadslid Evert de Boer (VVD) stelde schamper vast, dat de gemeente in het verleden wel hekken heeft laten afbreken, die slechts enkele centimeters hoger waren dan toegestaan. De omheining voor het riante optrekje van Afrojack is tientallen centimeters te hoog, aldus De Boer. ,,De alles overheersende vraag is dus: zou de wethouder ook akkoord hebben gegeven als het niet om een BN-er maar om een onbekende inwoner was gegaan?"

TEGENPRESTATIE De Boer en Kamp opperden allebei dat Afrojack als tegenprestatie voor de gemeentelijke toegeeflijkheid wellicht een optreden in Utrechtse Heuvelrug zou kunnen geven. Maar die hint werd door wethouder Boonzaaijer resoluut van de hand gewezen. Volgens Boonzaaijer komt de integriteit van het bestuur in gevaar, als Van de Wall een tegenprestatie moet leveren voor de aanpassing van het bestemmingsplan.

VEILIGHEID Verder sprak Boonzaaijer met klem tegen dat de Leersumse deejay een speciale behandeling van de gemeente krijgt. ,,We bekijken bij alle inwoners of we een overtreding van een bestemmingsplan kunnen legaliseren", aldus de wethouder. Hij ziet geen bezwaar tegen de schutting die Afrojack langs de Gooyerdijk liet plaatsen. ,,Het hek is ruimtelijk aanvaardbaar en er speelt natuurlijk ook een veiligheidsaspect mee."