• In het bos is altijd wel wat te zien of te beleven.

    Pander Roskam

'Vlak bij huis is ook genoeg te doen'

AMERONGEN Natuurlijk is het leuk om nieuwe plekken ver weg te ontdekken, vergeet echter niet dat er vlak bij huis ook heel veel te doen en te bekijken is. Zeker in een dorp wat zo rijk is aan cultuur, natuur en historie als Amerongen.

Pander Roskam

De belangrijkste toeristische trekker is natuurlijk het Kasteel, waar de hele zomer de themarondleidingen rond de 'Mannen met een Missie' plaatsvinden. Er is niet alleen historie te vinden op het Kasteel: 16 juli is er om 11.00 uur een koffieconcert op de galerij. Reinette (viool) en Henk (piano) Thiadens brengen werken van Bach, Ravel, Debussy en Piazola ten gehore. Op woensdagavond 16 augustus vertoont filmhuis Amerongen-Leersum de film La La Land in de tuin van het Kasteel. Een unieke ervaring om een bijzondere film op een speciale plek in de buitenlucht te kunnen beleven.

 

FIETSEN Als je midden in een prachtige omgeving woont heb je wel eens de neiging om die niet meer te zien. Een goede manier om die omgeving te herontdekken is om eens wat anders te doen dan anders. Als wandelaar beleef je een nieuw perspectief als je een mountainbike huurt om zelf te ervaren waarom mtb'ers uit het hele land de Heuvelrug zo waarderen. Een fiets huren is mogelijk bij vrijwel elke fietsenwinkel in de gemeente.

Als racefietser of mountainibiker is het juist weer de moeite waard om eens een wandeling te maken. Bijvoorbeeld door woensdag 19 juli mee te doen met de wandelexcursie over het Landgoed Hoge Ginkel. Een gids neemt belangstellenden mee voor een wandeling van bijna twee uur over dit relatief onbekende wandelgebied. Hij vertelt onder meer over de ontstaansgeschiedenis en de bijzondere beplanting. Start om 19.00 uur vanaf het dierenasiel de Hazenberg, Bergweg 12 in Amerongen.

Een andere manier om al wandelend het dorp te ontdekken is de smartphone speurtocht te doen die aangeboden wordt door het Tabaksteeltmuseum. De route loopt langs bijzondere plekken in de oude dorpskern. Bij het museum of bij de VVV-dependance bij Il Sogno zijn meerdere wandelroutes te vinden.

 

VAREN Via www.deblauwebever.nl zijn kaarten te reserveren voor een vaartocht met safarischip De Blauwe Bever. Elke week worden er tochten gemaakt tussen Arnhem en Wijk bij Duurstede. Een gids wijst deelnemers op allerlei bijzonderheden en vaak wordt er aangelegd op plekken die alleen met een schip te bereiken zijn. Op 15 juli en 1 augustus kan er opgestapt worden bij het eiland van Maurik. De aanlegplekken op de andere dagen zijn vaak ook per fiets te bereiken.

Elke zaterdag om 16.00 uur is er een orgelconcert in de Andrieskerk. Maar voor wie niets heeft met al die activiteiten buiten de deur is er genoeg binnen te beleven. Bestel de debuutroman van de Amerongse schrijfster Anna Beeftink of lees een e-book uit de VakantieBieb. De bibliotheek in Allemanswaard is dagelijks open tussen 9.00 en 17.00. Het is mogelijk om een boek of een film lenen, maar ook een tijdschrift of krant lezen en op die manier de wereld verkennen is een optie.