• Jimmy de Mooij (tweede van links) gaat vooral zijn collega's missen

    Marc Satijn

Vakantiewerk: van zaagtafel naar autobrug

DOORN Veel jongeren zoeken in de zomervakantieperiode een vakantiebaantje: een plek waar ze aan het begin van de vakantie naar toe komen en voor de start van hun school weer vertrekken. Voor sommige jongeren is de vakantie ook een mooie gelegenheid om hun huidige werk uit te bereiden en zo een extra 'zakcentje' te verdienen. Dit geldt ook voor de 16-jarige Jimmy de Mooij, die 'bijklust' bij de Hubo in Doorn.

Marc Satijn

 

De tiener is al sinds zijn elfde werkzaam. ,,Ik ben ooit begonnen met een folderwijk, iets wat ik vier jaar lang heb gedaan", vertelt Jimmy, die naar eigen zeggen ook nog eens alle folders keurig rondbracht.

 

TECHNIEK Ondanks dat Jimmy in Doorn woont, heeft hij zijn schoolperiode doorgebracht in Utrecht op een speciaal soort onderwijs. ,,Uiteindelijk ben ik een technische kant opgegaan met mijn studie, waarvoor ik in deze regio op zoek ging naar een leuke, bijpassende bijbaan", aldus Jimmy, die onder andere bij de fietsenmaker en elektrospecialist aanklopte. Uiteindelijk kon de toen nog 14-jarige Jimmy aan de slag bij de toenmalige Fixet, wat nu de Hubo is geworden.

,,Toen ik daar begon mocht ik eigenlijk alleen de werkplaats opruimen en schoonmaken... de vervelende klusjes", vertelt hij lachend. Een half jaar later groeide hij al door tot achter de kassa en mocht hij meer productkennis opdoen. ,,Na een jaar mocht ik ook zagen in de werkplaats, meerdere kleine klusjes oppakken en onder andere cirkels uitvrezen", vertelt hij trots, waaraan hij toevoegt dat hij ook in 2015 zijn VCA-certificaat heeft behaald. 

 

HARDE WERKER Zijn werkgever - Pascal Oostveen - noemt hem dan ook een 'harde werker'. Volgens Jimmy is dat deels te verklaren door zijn 'lastige' thuissituatie. ,,Ik had thuis niet de mogelijkheid om door te groeien, dus ben ik dit ergens anders gaan zoeken." Het is dan ook niet vreemd dat Jimmy al een goed toekomstbeeld heeft: werken in de autobranche.

 

AUTOMOTIVE Aan dat toekomstbeeld gaat hij al snel invulling geven. ,,Ik start komend jaar aan het Automotive College in Nieuwegein, waar ik de driejarige opleiding tot autotechnicus ga volgen", vertelt hij met een glimlach. Tijdens zijn opleiding zal hij een leerwerktraject ingaan, waarvoor hij bij Ford Broekhuis in Huis ter Heide - tot zijn grote vreugde - een stageplek heeft kunnen vinden.

 

,,Ik vind het mooi dat ze auto's zo kunnen laten functioneren", vertelt Jimmy, die vooral de achterliggende techniek erg interessant vindt. ,,Het is leuk om nieuwe dingen bij te blijven leren." Gekscherend geeft hij dan ook op de vraag 'waar zien we jou over tien jaar' als antwoord: 'onder een brug', waarmee hij gelukkig doelt op een autobrug in een garage.

 

VAKANTIE De komende periode is Jimmy nog veel te vinden bij de Hubo. ,,Ik ga dit jaar ook niet op vakantie, maar wellicht dat ik nog ergens een weekje vrij neem", vertelt de harde werker, die vooral zijn collega's erg gaat missen als hij weggaat bij de doe-het-zelfwinkel. ,,Ik hoop af en toe nog terug te komen, maar dit wordt wel lastig. Ik moet - naast mijn werk in de garage - ook nog mijn schoolwerk doen... eerst maar eens het eerste jaar doorkomen", zegt hij stellig, ondanks dat hij wel wil proberen bij de jaarlijkse vuurwerkverkoop aanwezig te zijn.

 

Ben of ken jij iemand die ook een leuk of uniek vakantiebaantje heeft? Tip ons dan per e-mail via dekaap@bdu.nl en wie weet staat dat verhaal dan binnenkort in deze krant.